Amerikanske Corie får irakiska pussar
NORRKÖPING- Alla irakiska kvinnor jag mött här har pussat mig på kinden och tackat mig. De är extremt positiva till kriget, säger amerikanen Corie Gaskil som har bott och studerat i Norrköping sedan hösten 2001. Här i Norrköping känner Corie sig trygg och är inte orolig för terrordåd. Men han ber för sina kurdiska vänners familjer i Irak och tycker att det är förfärligt att civila drabbas.
Amerikanske studenten Corie Gaskil bor för närvarande i Norrköping och han tycker att USA:s krig i Irak för att avsätta Saddam Hussein är riktigt. FOTO: KARIN HERTZ
Foto:
Corie började jobba på Studenternas hus när han kom till Norrköping för ett och ett halvt år sedan. Många av dem som också arbetar här har blivit hans vänner och som bartender känner han igen de flesta han möter på campus.
Att vara i Norrköping medan kriget pågår i Irak tycker Corie känns bra.
- I USA har vi sex-sju tevekanaler som rapporterar från kriget 24 timmar om dygnet. Man kan inte undvika det, det finns överallt, säger han.
Och Corie vill inte prata om kriget, han föredrar att läsa om det i tidningen och leva sitt liv. I Sverige är det lättare att göra det. Om han vill vara ensam accepterar omgivningen det och här kan han själv bestämma när han vill ta del av nyheterna.
Corie kom hit precis innan den elfte september 2001.
- Jag gråter fortfarande när jag ser tornen falla. Då kunde jag inte se på teve, säger Corie.
<b>De gör sitt jobb</b>
Med Irakkriget är det annorlunda, tycker han. De amerikaner som är i Irak är soldater och det är deras jobb att kriga för sitt land.
- Men det är klart att det gör ont i mig när amerikaner dör, även om det känns ännu värre när civila omkommer, säger Corie.
Han har kompisar både från Mellanöstern och Nordafrika här i Norrköping. Cories kurdiska vänner har sina familjer kvar i Irak och dem ber han för.
- Många irakier är för ett krig. Alla irakiska kvinnor jag mött här har pussat mig på kinden och tackat för det USA gör. De är extremt positiva till kriget, säger han.
<b>Då blev kompisen tyst</b>
När Corie var hemma i USA på besök visade han en massa fotografier från livet i Sverige för en vän. Kompisen frågade jättemycket om alla bilder utom en där Corie var tillsammans med sina vänner från Iran och Syrien. Då blev kompisen tyst och ville att Corie skulle vända blad.
- Amerikaner är rädda för allt, säger Corie och berättar att 90 procent av nyheterna i USA handlar om död, för det är det som säljer.
- Vi är uppfostrade att vara rädda, säger Corie och ger kommunism och terrorism som exempel.
Jag frågar honom om vad han tycker om att USA gick in i Irak. Det tar en bra stund innan han svarar, säger att det är en knepig fråga.
- Vad hade varit bättre, att vänta och låta Saddam starta? säger Corie som tycker att Saddam borde ha avsatts redan för tolv år sedan.
Han förmodar att USA trodde att allt skulle gå tyst och lugnt till och att de inte skulle möta något motstånd. Men eftersom Saddam Husseins närmaste män är beroende av att det är Saddam som har makten ger de inte upp så lätt, menar Corie.
- Saddam förtjänar vad han får, han är en massmördare. Men självklart är han inte den enda, säger Corie.
Han läser nyheterna på Internet två gånger om dagen. Corie vill skapa sin egen bild av det som händer och tar del av många olika nyhetskällor.
Han tror att om Turkiet går in i norra Irak för att skydda sina egna gränser måste USA välja sida.
- Jag tvivlar verkligen på att USA kommer välja att stå på Turkiets sida. Det är mer strategiskt för USA att stödja Irak, eftersom de har mer att erbjuda.
Irak har olja och när USA har gjort vad de ska i Irak och avsatt Saddam Hussein, tror Corie att Irak blir USA:s nya allierade.
<b>Ska vara försiktig</b>
Då och då får Corie restriktioner från USA om att han exempelvis ska vara försiktig och undvika folksamlingar.
- Men jag har aldrig haft något problem, kanske i Stockholm men... jag är aldrig orolig för det. Sverige är som en liten oas mitt i öknen, jag känner mig trygg här.
<B>Fakta/Corie Gaskil</B>
Ålder: 25 år
Utbildning: civilingenjör med inriktning mot bygg och väg i USA
Läser: en internationellt tvåårigt magisterprogram i trafiksäkerhet
Kommer från: Woodstown 45 minuter sydost från Philadelphia
Åker tillbaka: i slutet på april
Ålder: 25 år
Utbildning: civilingenjör med inriktning mot bygg och väg i USA
Läser: en internationellt tvåårigt magisterprogram i trafiksäkerhet
Kommer från: Woodstown 45 minuter sydost från Philadelphia
Åker tillbaka: i slutet på april
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!