Berättelsen om den nioåriga tyska judinnan Anja, som skickas av sina föräldrar till tryggheten i Sverige, finns med i den uppmärksammade utställningen "Medlöperi och motstånd" på Stadsmuseet i Norrköping.
Anja Jacobsohn kom till Norrköping 1939, med tåg, som ett av 490 judiska barn som kom med barntransporter inom ramen för Socialstyrelsens flyktingkvot. Under den här tiden, på 1930-talet och de första krigsåren, bedrev Sverige en restriktiv flyktingpolitik.
1938 infördes de så kallade "judepassen", delvis på Sveriges initiativ, med syftet att stoppa de judiska flyktingarna direkt vid gränsstationerna. En omsvängning av flyktingpolitiken skedde från 1942 och fram till krigsslutet. Sverige tog då emot tiotusentals människor på flykt undan nazismens terror.
Anja bodde hos en fosterfamilj i Norrköping och brevväxlade med sina föräldrar, främst med mamman. En dag slutade breven komma. Båda föräldrarna gasades ihjäl i koncentrationslägret Auschwitz.
Brevväxlingen blev senare en bok, "Älskade Anja - ur en brevväxling från en svår tid", en bok som den vuxna Anja skrev tillsammans med sin man Lennart Kerbel.
Dramapedagogen Annika Svensson på Stadsmuseet har dramatiserat boken och brevväxlingen, gjort en scenisk gestaltning, tillsammans med kollegorna Viktoria Ahlin och Anita Ekermann.
– Man får följa hur tiden går, Anja blir äldre, och går i skolan, kontra mammans historia, i kriget, säger Annika Svensson.
Mamman försöker skona sin dotter från det svåraste, och förskönar en del när hon berättar om hur de har det, men i de sista breven, från 1942, lyser det igenom mer hur det verkligen var. I breven från Anja speglas en ensamhet, och svårigheter med språket. Hon uppmanas också av mamman att vara rar och snäll, och göra sig nyttig, för att få stanna hos fosterföräldrarna.
"Älskade Anja" spelas för gymnasieklasser och årskurs nio. Under torsdagen blir det också två sportlovsföreställningar.
Föreställningen inleds med en introduktion i utställningen för att sedan flytta några trappor upp, där Annika Svensson spelar Anja och Viktoria Ahlin hennes mamma.
Utställningen "Medlöperi och motstånd" har förlängts till efter riksdagsvalet, för att ge fler skolklasser möjlighet att se den och resonera kring demokratifrågor.