Allt vanligare med borgerlig begravning

NORRKÖPING: Begravningar utanför kyrkan blir allt vanligare. Förra året förrättades 7 000 borgerliga begravningar i Sverige.
Ulf Lerneus är förbundsdirektör på Sveriges begravningsbyråers förbund och han tror att efterfrågan på borgerliga begravningar och begravningslokaler utan kristna symboler kommer fortsätta att öka.

Carina Larsson på Östgöta begravningsbyrå förrättar själv borgerliga begravningar.	Foto: Andreas Skogh

Carina Larsson på Östgöta begravningsbyrå förrättar själv borgerliga begravningar. Foto: Andreas Skogh

Foto:

Norrköping2007-07-14 06:00
Den största orsaken till att antalet borgerliga begravningar ökar är att många har lämnat den svenska kyrkan. Har man gjort det och ändå vill ha kyrklig begravning går det bra, men då betalar dödsboet alla kostnader.
- Jag märker en jättestor ökning av borgerliga begravningar, säger Carina Larsson som förestår Östgöta begravningsbyrå.
Hon berättar att det är vanligt de anhöriga inte känner till att den avlidna har lämnat kyrkan, därför brukar hon alltid kolla upp det numera.

Egen musik vanligt
- Det har hänt att vi suttit länge och planerat en begravning och så visar det sig att den avlidna inte var med i Svenska kyrkan - och det är inte så roligt, det blir ju en mycket högre kostnad för dödsboet då. Därför är det viktigt att veta det redan från början, förklarar Carina Larsson.
Om man inte är medlem i Svenska kyrkan får dödsboet betala för präst, organist, kyrkovaktmästaren och hyran för kyrkans lokaler - avgifter som annars ingår i medlemsavgiften.
Men bara för att man har en borgerlig begravning måste den inte vara helt utan religiösa förtecken.
- Man får ha psalmer och bibelord om man vill, men det vanligaste är att vi spelar musik från CD och läser dikter, säger Carina Larsson som själv är förrättare vid borgerliga begravningar.

Personlig prägel
Före begravningen brukar hon besöka de anhöriga för att få reda på vem personen var. Informationen sammanställer hon till ett minnestal.
- Jag berättar inte vad den avlidne jobbade med och så, för det vet ju alla anhöriga redan, utan jag försöker få till ett personligt och trösterligt tal. Sedan lägger jag inte jord på kistan vid ceremonin. Det får jag inte göra eftersom jag inte är präst, istället lägger jag tre rosor.
Borgerliga begravningar hålls ofta i kyrkokapell. Det är neutrala byggnader som saknar religiösa symboler. Men det måste inte vara så.
- Jag tycker att de anhöriga skulle våga lite mer när det gäller begravningsakten, man kan ju till exempel ha den hemma i trädgården.
En borgerlig begravning kan ske på nästan vilken plats som helst.
Men inte på en för offentlig plats, som ett torg, utan det bör vara lite mera privat.

En sista gång
Att ha begravningsakten på en annan plats än i kyrkan betyder naturligtvis inte att personen begravs där. Det är bara själva minnesstunden som arrangeras på en annan plats än i kyrkan.
- Att få säga hejdå en sista gång är jätteviktigt och det sista avskedet måste vara fint och värdigt. Annars kommer inte sorgearbetet i gång som det ska, säger Carina.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om