Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Allt större hål i skolbudgeten

Allt större hål gapar i barn- och ungdomsnämndens budgetar fram till år 2017 – om kommunens egna mål ska kunna nås. För 2017 fattas hela 162,5 miljoner. – Vi får se vad ekonomin tillåter. Men det ser ju inte så jättelysande ut, säger ordföranden Olle Johansson (S).

NORRKÖPING2013-04-17 06:49

Barn- och ungdomsnämnden tog på tisdagen ställning till den preliminära budget för 2014-2016 jämte det förslag till budgetjusteringar för år 2017, som tagits av kommunfullmäktige.

Nämnden konstaterar då, att sammantagna gapet mellan behov och tilldelning ökar från 76,8 miljoner år 2014 till 238,6 miljoner år 2014.

Men då ingår även de ökade kostnader, som det nu hela tiden växande elevantalet i förskolan och grundskolan ger. Detta är då pengar, som man rimligen kommer att få. I nedskärningstider kan de dock komma att kombineras med något sparbeting.

Ingen automatik

Annorlunda då med de pengar till verksamhetsförstärkning, som behövs om de mål kommunen själv har ställt upp ska kunna nås. Där finns ingen som helst automatik.

I stället krävs där redan nästa år 42,5 miljoner mer, vilket sedan kraftigt ökar för varje år upp till inte mindre än 162,5 miljoner mer än hittills budgeterat för år 2017. Pengar, som det idag inte finns en skymt av.

Ambitionen är då. att skolresultaten från dagens relativt låga nivå ska bli bland de bästa hos jämförbara kommuner. Vidare ska förskolans barngrupper minska i storlek. Plus en del till.

Till rikssnittet

Från 5,7 barn per årsarbetare i förskolan måste man då nå rikssnittet 5,3 barn. Det gäller att tidigt urskilja barn som behöver särskilt stöd, och sedan också kunna ge dem detta.

Och vidare: Att från grundskolans lärartäthet på 7.8 lärare per hundra elever komma upp till rikssnittet 8,3 lärare. Detta är nödvändigt, om eleverna ska kunna få det stöd i skolan som de behöver.

Men på de här punkterna har utvecklingen i Norrköping varit negativ. Gapet mellan uppställda mål och tilldelade pengar har systematiskt bara ökat.

Måste högre

– Nu börjar vi diskutera och förhandla, och då får vi se vad ekonomin tillåter. Vi anger en siffra, men det är givetvis omöjligt att ange exakt. Helt klart måste vi i alla fall komma högre, om målen ska nås.

– Visserligen var Anders Borg ganska tydlig med sina bistra besked. Men nästa år är det valår, så jag kan mycket väl tänka mig att höstbudgeten kommer att ge kommunerna någon förstärkning, säger Olle Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om