Allt färre av länets akademiker är arbetslösa. I februari var 3,7 procent av gruppen arbetslösa. Som en jämförelse var 4,2 procent i gruppen arbetslösa innan pandemin (februari 2020). Som högst under pandemin var arbetslösheten bland akademiker 5,1 procent. Det var i juli 2020.
Samtidigt visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) och Arbetsförmedlingen som fackförbundet Saco begärt ut att andelen långtidsarbetslösa i gruppen ökar. Att vara långtidsarbetslös innebär att du har varit inskriven hos Arbetsförmedlingen och utan jobb över ett år.
Enligt Saco är Östergötland ett av få län där även långtidsarbetslösheten bland akademiker i dag i antal är något lägre än innan pandemin. Däremot ökar alltså de långtidsarbetslösas andel av alla inskrivna arbetslösa. Före pandemin hade 45 procent av de arbetslösa akademikerna varit inskrivna vid Arbetsförmedlingen i mer än 12 månader. I dag är den siffran 49 procent. Rikssnittet ligger på 47 procent.
– Det är mycket oroande att långtidsarbetslösheten ökar trots att det just nu finns rekordmånga lediga jobb. Långtidsarbetslösa akademiker måste erbjudas kvalificerad kompetensutveckling. Dessutom måste Arbetsförmedlingen se till att de har den expertis som krävs för att möta akademikers behov, säger Göran Arrius, ordförande i Saco, i en skriftlig kommentar.