Allt om Cornelis
Ett bluesliv - Berättelsen om Cornelis Vreeswijk Klas Gustafson Leopard förlag
Foto:
En ny bok
Bellman, Taube och Vreeswijk. Svenska titaner i visans värld. Väck "medelsvensson" mitt i natten och denne kan omedelbart leverera några strofer ur en visa av dessa herrar. En ny biografi undersöker hur Cornelis blev en svensk klassiker.
I "Ett bluesliv" försöker Klas Gustafson sig på att förklara hur det kommer sig att en ung invandrad holländare med litterära ambitioner gick från underhållare på kompisarnas fester till en av vårt lands mest beundrade kulturpersonligheter.
Journalisten Gustafson lyckas faktiskt riktigt bra. Han går mycket metodiskt tillväga. Börjar med föräldrarna i den lilla holländska kuststaden Ijmuinden och fortsätter resan i kronologisk ordning hela vägen fram till Cornelis död i levercancer på ett sjukhus i Stockholm senhösten 1987.
Vid den tidpunkten hade han kommit tillbaka från en position som bortglömd föredetting. I dag, 20 år senare, är populariteten fortfarande i stigande.
Det kronologiska upplägget i Gustafsons text kan emellanåt bli lite enahanda. Men samtidigt är det en tillgång eftersom läsaren hela tiden kan följa med i förändringarna både i Cornelis liv och i världen runt omkring. Det blir en tidsresa i miniformat.
Materialet är rikt, både i ord och bilder. Författaren har samlat massor av gamla intervjuer, bilder, sångtexter, dikter, brev, tidningsartiklar, radioprogram och textutkast. Detta har kryddats med ett 70-tal egna intervjuer av personer som på ett eller annat sätt haft med Cornelis att göra.
Det är som sagt ambitiöst, informationsspäckat och en skattkista för alla som vill veta mer om vår favoritholländare.
Glädje och sorg, uppbrott och återförening, succé och fiasko. Allt i en omtumlande och "bluesig" blandning.
Till boken hör en cd med fem låtar i versioner som jag trots en hyfsad Cornelissamling inte hört förr. En kul bonus som gör att man som konsument känner att man får ett mervärde.
Och så är det mycket träffande att höra den store trubadurens tassande sångsätt på en tidig radioinspelning från 1964. När man jämför röst och framträdande på en konsertupptagning tio år senare förstår man att det runnit en del annat än vatten under broarna
Nästa år skulle Cornelis Vreeswijk ha fyllt 70 år.
Synd att han aldrig fick göra det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!