Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Allt mer pekar mot regionalisering av SON

NORRKÖPING
- Jag är optimist när det gäller Symfoniorkestern. Jag tror säkert den har en framtid som en kvalitetsstark östgötsk symfoniorkester.
Säger Hans Johansson, som också bör vara väl insatt i frågan. Förutom att vara f d kulturdirektör i Norrköping så utreder han just nu, hur kulturinstitutioner på regional nivå i länet ska styras framöver.
- Och det ligger mycket regionförbund i luften nu, konstaterar han.

Norrköping2001-10-23 00:00
Man noterar att Hans Johanssons optimism avser en östgötsk Symfoniorkester. Regionalisering har också, som framgått, blivit ett av orden för dagen. Formeln som, hoppas man, ska kunna lösa orkesterns problem.
Som framgick av lördagens Folkbladet intresserar man sig nu mer aktivt inom Linköpings kommun för Symfoniorkestern i Norrköping och dess framtid. Samtidigt har regeringens regionalproposition, med sin öppning mot regionförbund, öppnat nya perspektiv för Östsam. Som nu skulle kunna omvandlas från den ideella förening, som den i realiteten är, till ett regionförbund med länets samtliga 13 kommuner.
En sådan omvandlig berör då långt mer än enbart kulturfrågorna. Men även dessa skulle hamna i ett nytt sammanhang - och med ens blir då Östsam en helt möjlig, och även högst tänkbar, huvudman för Symfoniorkestern.

<b>Tungt vägande</b>
Den utredning som Hans Johansson nu gör tillsammans med landstingets Sten Fällström har även landstingets och Linköpings kommuns kulturchefer inkopplade, och har därtill en styrgrupp bestående av de båda kommundirektörerna och landstingsdirektören; en tungt vägande trio som får anses visa på frågans vikt.
Utredningen rör fler kulturinstitutioner - även Länsmuseet, Länsbiblioteket, Östgötateatern, Östgötamusiken och Vadstena-Akademin. För Symfoniorkestern är frågan dock mer akut, på grund av de ekonomiska problemen.
Enligt Hans Johansson uppfattas numera Symfoniorkestern allt mer som en regional angelägenhet.
- Tankemässigt hanteras faktiskt Symfoniorkestern redan idag på en regional nivå, alla tänker numera på den som en östgötsk tillgång.
- Däremot är ju finansieringen väldigt ojämnt fördelat. Och Norrköpings kommun kan, som man sett, inte längre ensam bära en så här stor orkester.

<b>Fler vara med</b>
Ska det kunna bli en lösning inom Östsams ram måste förstås östgötakommunerna vara med på noterna. Flera kommer då att få hjälpa till med de ekonomiska bördor, som i dag åvilar Norrköping.
Förutom att Linköping får göra en större insats så är Norrköpings grannkommuner Finspång och Söderköping sörskilt intressanta. Deras invånare besöker konserterna i lika hög andel som Norrköpingsborna själva, varför det ju kan hävdas att de också borde betala något för det. Däremot lär väl ingen kunna kräva att Ydre och Ödeshög skulle behöva punga ut med några större belopp.
Utredningen, alltså en ren tjänstemannautredning, ska vara klar till årsskiftet, och sedan ska politikerna ta över. Hur det ska ske vet dock inte Hans Johansson, och för dagen kanske ingen annan heller.
Men det ligger nu, som Hans Johansson säger, "mycket regionförbund i luften". Och han hänvisar också till landstingsrådet och tillika Östsamordföranden Lars Wallins utttalande om att det är bättre med en stor regional symfoniorkester än en liten lokal sådan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om