Det säger Eva-Britt Karlsson, ombudsman på Kommunal Öst, som menar att det blivit vanligare med delade turer för lokalvårdare.
- Jag tror inte att så många skulle vilja ha den här arbetssituationen, säger hon och berättar att Kommunal försöker ändra på det här i samband med att städningen upphandlas i kommunen. Men det är skolorna själva som vill att det ska städas när ingen är i skolan.
Facken oroasHon och även ombudsmän på Fastighetsanställdas förbund är mycket kritiska och oroas över den här utvecklingen som verkar ha blivit vedertaget i de flesta kommuner.
- Det finns inte med i akademins ordlista vad jag tycker om delade turer, säger Erling Ludén, ombudsman på Fastighetsanställdas förbund, region tvärs.
Långa dagarDe delade arbetspassen innebär långa dagar - från tidig morgon till sen kväll -om du jobbar heltid vilket de flesta vill för att kunna försörja sig.
- Du jobbar ett par timmar på morgonen, säg från 05.30 till 08.00, innan skolan börjar. Därefter är du ledig fram till klockan 15.00 och jobbar sedan till klockan 19, säger Erling Ludén.
Mellan 06 och 20Enligt Eva-Britt Karlsson förekommer det till och med att lokalvårdare i Norrköping har tre olika arbetspass på en dag.
- Det är inte ovanligt att du börjar första passet innan klockan 06 och slutar sista passet klockan 20.
Det här tycker inte fackens representanter är en värdig arbetssituation. Enligt dem var det när kommunerna började köpa in städning som det blev så här.
- När kommunerna själv hade hand om städningen så kom städare till skolan klockan sju på morgonen och jobbade sina åtta timmar oavsett om det var elever i skolan. Då sågs städarna som en pedagogisk resurs samtidigt som det blev vuxna i skolan, säger Erling Ludén.
"Fult med städare"- Idag har det plötsligt blivit fult att visa en städare i skolmiljön. Jag kan inte tolka det på något annat sätt, säger Erling Ludén och fortsätter:
- Visst har jag respekt för att man inte kan stövla in på en lektion och börja städa men alla skolsalar används ju inte hela tiden.
Eva-Britt Karlsson tror att det handlar om en planeringsfråga från skolornas och förskolornas sida.
- För det finns fortfarande skolchefer som säger ja till städning på skoltid även om det är ett undantag idag.