Allt fler ungdomar smittas av klamydia

NORRKÖPING
Allt fler ungdomar drabbas av könssjukdomen klamydia.
- Vi ser en tydlig ökning, säger Gunilla Sköld, STD-ansvarig läkare på Vrinnevisjukhuset.

– Det är främst ungdomar mellan 15 och 25 år som drabbas av klamydia, säger Gunilla Sköld, STD-ansvarig läkare.
FOTO: CAMILLA JOHANSSON

– Det är främst ungdomar mellan 15 och 25 år som drabbas av klamydia, säger Gunilla Sköld, STD-ansvarig läkare. FOTO: CAMILLA JOHANSSON

Foto:

Norrköping2001-09-10 00:00
Till STD-avdelningen kommer ungdomar som är oroliga för att de fått en könssjukdom. STD står för Sexually Transmitted Deceases, alltså sexuellt överförbara sjukdomar.
- Klamydia är en ungdomssjukdom, säger Gunilla Sköld. Ungdomarna skyddar sig sämre och använder inte kondom. Man har fler än en partner. Det verkar också som om det är vanligt att man fortsätter ha en sexuell relation med sin förra partner. Samtidigt har man sex med andra. Det innebär att det finns två personer som kan föra smittan vidare i en allt vidare krets.
Klamydia är en lurig sjukdom, eftersom den inte alltid ger symptom.
- Alla som har mer än en partner bör testa sig två gånger om året, säger Gunilla Sköld. Det bästa vore om man gick tillsammans och testade sig när man inleder en ny relation.
Tidigare var klamydiatest en plågsam procedur. Numera räcker det med ett urinprov och ett litet prov från urinröret för pojkar. Flickor måste fortfarande upp i gynstolen.
- Vi måste ta odlingsprov från livmodertappen, men det gör inte ont, säger Gunilla Sköld.
De klassiska klamydiasymptomen är sveda och flytningar. Behandlingen är en antibiotikakur på nio dagar. Om klamydia inte behandlas kan det leda till sterilitet, främst för kvinnor.

<b>Gonorré tillbaka</b>
Även andra könssjukdomar ökar.
- Vi ser en ökning av gonorré. Den var ju nästan utrotad. Och i Stockholm har HIV-smitta ökat bland homosexuella män. Man har gjort attitydundersökningar som visar att folk inte bryr sig om att skydda sig ordentligt. En vanlig kommentar är "jag kan inte begära att min partner ska använda kondom".
Gunilla Sköld menar att informationen måste bli bättre. Och att den bör starta i skolorna.
- Samtidigt är det svårt att nå fram med informationen. Man tar inte till sig den om man inte är mottaglig. Jag har sett exempel på ungdomar som gjort stora grupparbeten om kondylom, men ändå haft oskyddade samlag. "Det gäller inte mig" tänker de. Och när flickorna kommer hit är en vanlig kommentar "jag trodde ju inte att den där gulliga killen kunde ha någon sjukdom".
STD-mottagningen flyttar ner på stan, till Skeppet, efter årsskiftet för att bli mer lättillgänglig.
- Vi kommer att utöka både mottagningstider och telefontider, säger Gunilla Sköld. Ungdomarna kommer att kunna slinka upp på lunchen för ett provsvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om