Allt fler unga förtidspensionärer
Antalet förtidspensionärer bland unga ökar i en skrämmande takt, mest utsatta är kvinnorna.– Främst är det den psykiska ohälsan som ökar. Många lider av ångest, fobier och utmattning, säger Rolf Urby, specialist på sjukförmåner hos Försäkringskassan.
Enligt Försäkringskassans specialist på sjukförmåner är två tredjedelar av de personer som är förtidpensionerade kvinnor. Samtidigt kryper förtidspensioneringen allt längre ned i åldrarna.
Foto: Kjellberg Anita
– Vi ser en tydlig tendens att det går ned i åldrarna, säger Rolf Urby, Försäkringskassan.
Samtidigt som antalet personer med sjuk- eller aktivitetsersättning minskar bland de som är över 30 år, ökar det i en rasande fart i de yngre åldrarna. På bara fyra år har antalet unga i gruppen ökat från 100 personer till 379 personer i Norrköping, det är en ökning på 279 procent.
Ångest och fobier
Tittar man närmare på vad det är som de olika åldersgrupperna söker sjuk- eller aktivitetsersättning för är den psykiska ohälsan allt mer vanlig ju längre ned i åldrarna man går.
– Det finns ju en naturlig förklaring i det, äldre slits mer fysiskt, säger Rolf Urby.
Han förklarar att den psykiska ohälsan har ändrat karaktär.
– Det gäller oftast inte längre tung psykisk sjukdom utan det har blivit vanligare med trötthet, utmattning, ångest och fobier, säger Rolf Urby.
Kvinnor belastade
Enligt Rolf Urby är det en klar övervikt av kvinnor som berörs av av ersättningarna, ungefär två tredjedelar av landets förtidspensionärer är kvinnliga.
– Det är framför allt en avspegling av att vi inte har ett fullt ut jämställt samhälle i den mening att män och kvinnor har olika arbets- och livsbelastningar, säger Rolf Urby, kvinnor har större ansvar hemma och för anhöriga samtidigt som de arbetar.
Ytterligare en faktor är att de branscher med generellt större ohälsa är de där många kvinnor jobbar. Exempelvis inom kommun, vård och omsorg.
Ökning i landetTotalt sett lider en tredjedel av förtidspensionärerna av psykisk ohälsa och en tredjedel av sjukdomar i rörelseapparaten som ofta beskrivs som
värk. Den sista tredjedelen utgörs av dem med tydligare fysiska sjukdomar som skador, förgiftningar och reumatism.
Ökningen bland de unga är inte unik för Norrköping.
– Tendensen är likadan i hela Sverige, säger Ingemar Gransö som har hand om statistiken på Försäkringskassan.
Drygt en halv miljon av Sveriges befolkning har sjuk- eller aktivitetsersättning, av dessa är runt 20 000 under 30 år.