Runt en tredjedel av alla personbilar som är i trafik i Sverige är så kallade tungstarka bilar, enligt siffror från länsstyrelsernas samverkansorgan för miljömålssystemet.
En tungstark bil är en bil som väger över 1 500 kilo och har en motorstyrka på över 115 kilowatt (156 hästkrafter). Andelen tungstarka bilar har ökat varje år sedan millennieskiftet.
– Det är rent åt helvete den här utvecklingen. En stor bil drar mer energi, och kräver mer resurser och energi vid tillverkning än en liten bil, säger Martin Tunér, professor i förbränningsmotorer vid Lunds tekniska högskola, till Nyhetsbyrån Siren.
I Norrköpings kommun finns fem gånger så många tungstarka bilar i dag som i början av 2000-talet.
– Detta är inte bara ett svenskt fenomen, vi ser det egentligen överallt i världen. Det finns en jättemarknad för stora, tunga suvar. Och det är av stort intresse för de europeiska tillverkarna att ha exklusiva produkter. De tjänar bättre pengar per stor bil de säljer än en liten bil, säger Martin Tunér till Siren.
När Folkbladet besöker en av Rejmes bilhallar i Norrköping finns ingen bil som väger under 1 500 kilo till försäljning. Många bilar är i dag hybridbilar eller elbilar, men det betyder inte att de är lätta och små – snarare tvärtom.
– En av anledningarna till att bilarna ökar i vikt är laddhybridtekniken. De behöver ett stort batteri, säger Mikael Larsson, vd för Rejmes bil.
Den bilmodell som Rejmes säljer mest av just nu är suvar, eller stadsjeepar som de också kallas. Mikael Larsson och försäljningschefen Johan Rundgren tror att säkerhetsaspekten är en viktig orsak till att kunderna väljer att köpa den typen av bilar.
– Det är ingen större tvekan om att större bilar har bättre säkerhet, säger Johan Rundgren.
– De sista åren har fyrhjulsdrift ökat, vilket också gör att bilarna blir något tyngre. Kunderna på de här breddgraderna och norrut önskar fyrhjulsdrift, säger Mikael Larsson.
Samtidigt menar de att kunderna blir mer och mer miljömedvetna. Trots det väljer alltså många att köpa stora, tunga bilar.
– Rent krasst kan man säga att ska man vara rädd om miljön ska man gå över till mindre bilar. Men det är konsumenterna som väljer vad de vill ha, säger Johan Rundgren.
Själv tycker han att vi måste förändra våra beteenden radikalt med tanke på klimatet och miljön.
– Vi har jättemycket diskussioner med våra kunder om vad som är det mest miljövänliga valet.
Den som köper en ny bil med låga eller inga koldioxidutsläpp kan få klimatbonus. Regeringen har dock föreslagit skärpta utsläppskrav för att få bonusen. I dag ligger gränsen på 60 gram koldioxid per kilometer, vilket kan sänkas till 50 gram 2022 och 30 gram 2023.
Mikael Larsson tror att de skärpta utsläppskraven kommer att gynna försäljningen av elbilar.
Regeringen föreslår även att högsta bonus för laddhybrider sänks från dagens 45 000 kronor till 20 000 kronor 2022 och 10 000 kronor 2023. Dessutom kan ett pristak införas som innebär att bonus inte kommer att ges för bilar som kostar över 700 000 kronor.
– En stor stadsjeep kostar över 700 000 kronor, säger Johan Rundgren.
Enligt SVT innebär de skärpta utsläppskraven bland annat att Volvos stora bilmodeller hamnar utanför klimatbonussystemet. Bara mindre bilmodeller kvalar in. Även stora, helelektriska bilar blir utan bonus, vilket drabbar Tesla och Audi.