- Frågor som rör valfrihetsremisser har ökat. Människor är mera uppdaterade. Det säger Karin Schildt som arbetar som vårdlots för Landstinget i Östergötland.
Möjligheten att söka vård utanför det egna landstinget genomfördes 2001. Vid starten begärde 182 personer en remiss för att söka vård utanför Östergötlands landsting. Året därpå var antalet valfrihetsremisser upp i 526 stycken. Då ingick 140 IVF-remisser i antalet.
Efter 2004 har färre personer ansökt om vård utanför östgötalandstinget.
Antalet remisser har legat under 200 stycken per år, fram till 2011. Siffran för i år omfattar 79 stycken, men sträcker sig bara fram till augusti.
Karin Schildt berättar att det är den behandlande specialistläkaren som beslutar och skriver ut remissen i samråd med sin chef.
- När de skriver under är det samtidigt en betalningsförbindelse, där landstinget förbinder sig att betala för vården i ett annat landsting, konstaterar Karin Schildt.
Patienten kan bli nekad att få vård utanför det egna landstinget. Orsaker till detta kan vara att läkarna anser att det inte finns medicinska skäl eller vetenskapliga bevis för att behandlingen kan vara patienten tillgodo, enligt Karin Schildt.