Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Allt fler söker skuldsanering

Allt fler Norrköpingsbor ansöker om skuldsanering.  - Men jag tror inte att antalet skuldsatta ökar, det beror snarare på att fler känner till att man kan ansöka, säger Anna-Carin G Åström på Kronofogdemyndigheten.

Foto: Daniel Nilsson 30422

NORRKÖPING2007-12-28 03:00
Från januari till november fick Kronofogden in 99 ansökningar i Norrköping. En femtioprocentig ökning, vilket till stort kan härledas till den nya skuldsaneringslag som kom i januari. - Vi hade räknat med en 25-procentig ökning, så det här var väldigt överraskande, säger Anna-Carin G Åström. Tanken med den nya lagen var att få fler att ansöka om skuldsanering. Något Kronofogdemyndigheten anser vara till fördel för både den enskilde och samhället i stort. Att ökningen skulle bero på att fler är skuldsatta, tror inte Anna-Carin G Åström. - Det är för mycket att säga på de här siffrorna. Då tror jag snarare det handlar om att skuldsanering fått mer uppmärksamhet i till exempel media, säger hon. Den nya lagen innebär bland annat att människor söker sig direkt till Kronofogden i stället för att vända sig till varje enskild fordringsägare för att söka uppgörelse. - Nu görs hela förfarandet av Kronofogden, förklarar Anna-Carin G Åström. Tidigare skilde domstolen parterna åt ifall en skuldsatt och fordringsägare inte kom överens. Nu är det Kronofogden som bestämmer. Enligt myndigheten har fordringsägarna få invändningar mot besluten. Endast en procent överklagas. Även kommunernas budget- och skuldrådgivares arbetsuppgifter har ändrats. Utökad roll
- I dag har de en utökad roll under hela förfarandet. De har en rådgivande roll och ger personerna stöd, säger Anna-Carin G Åström. När en person ansöker om skuldsanering görs en bedömning av personliga och ekonomiska förhållanden. Uppfylls Kronofogdens krav görs en femårig avbetalningsplan. - Sedan betalar personen så mycket man kan och efter fem år är man skuldfri, säger Anna-Carin G Åström En ensamstående person ska enligt lagen ha minst 4 374 kronor kvar per månad att leva för när räkningarna är betalda. Kronofogdemyndigheten räknar med att ansökningsnivåerna ligger på årets och nyrekryterar därför inför 2008. Det handlar om 15-20 handläggare runt om i landet.
Med skuldsanering menas att en svårt skuldsatt person under vissa förutsättningar kan befrias från skyldigheten att betala sina skulder helt eller delvis. Du kan få skuldsanering om du är så svårt skuldsatt att du inte på något sätt kommer att kunna betala dina skulder på många år, om det är skäligt med hänsyn till dina personliga och ekonomiska förhållanden och om du är folkbokförd i Sverige. Det står inte i skuldsaneringslagen hur stor skulden måste vara. Merparterna av dina skulder ska vara minst tre till fyra år gamla. Du ska ha gjort allt du kan för att försöka betala dina skulder. Du kan i princip bara få skuldsanering en gång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om