Allt fler lärare sjukskrivna
NORRKÖPINGNorrköpings lärare mår dåligt.Sjukfrånvaron är hög.Allt fler lärare begär hjälp av Lärarförbundets skyddsombud.Långtidsfrånvaron ökar. Särskilt utsatta i dag verkar förskollärare vara. Men problemen finns från dagis till gymnasium.
All frånvaro ökade från 243 till 523 personer mellan år 2000 och 2001. I den siffran ingår exempelvis vård av sjukt barn.
Av de frånvarande har 198 eller 38 procent en långtidsfrånvaro på fjorton dagar eller mer. För lärare och gymnasielärare var 39,8 procent långtidsfrånvarande på grund av sjukdom. Motsvarande siffror för fritidspedagoger är 24,4 procent och förskollärare 38,5 procent.
Totalt sett ligger långtidsfrånvaron på 13 procent för lärare i grundskolan och på gymnasiet, 16 procent för fritidspedagoger och 25 procent för förskollärare.
- Vi ser en smygande ökning av långtidssjukskrivningarna, säger Jörgen Svensson, vice ordförande i Lärarförbundet i Norrköping. Det handlar främst om stressrelaterade sjukdomar. Vi ser detta på de lärare som söker hjälp hos oss.
<b>Vakna politiker</b>
- Det är inte jobbet med ungarna det är fel på, säger Gunilla Hultberg, huvudskyddsombud. Läraryrket är världens bästa arbete. Felet är att vi inte får förutsättningar att göra ett bra arbete. Vi tvingas syssla med en rad andra saker än att arbeta med pedagogiskt arbete.
- Politikerna måste vakna. De tar inte larmrapporterna på allvar. Från politiskt håll är så tyst så tyst. Politikerna verkar inte bry sig om att ohälsotalen blir större och större.
Ett problem är att sjuka inte ersätts av vikarier. Detta ökar pressen på de lärare som tvingas ta hand om större grupper.
53,9 procent av de sjuka ersattes i år av vikarier. Nästan varannan sjuk ersattes inte.
Av långtidssjuka lärare i grundskola och gymnasium ersattes i år 62,3 procent, av fritidspedagoger 90,9 procent och av förskollärare 79,4 procent, totalt 73,2 procent.
- Glädjande är dock att trenden verkar vara på väg att brytas, säger Jörgen Svensson. Vikarietäckningen var betydligt sämre år 2000 (52,1 procent totalt). Vi hoppas på ännu bättre täckning i höst då Norrköping inrättar en vikariepool. Detta har saknats. Utan en pool kan det vara svårt att snabbt få fram vikarier.
<b>Fler sMåbarn</b>
Den kraftiga ökningen av sjukfrånvaron bland förskollärare tror Lärarförbundet är en effekt av alla neddragningar senare år.
- Andelen mycket små barn i åldern 1-2 år har ökat samtidigt som barngrupperna totalt blivit större, säger Gunilla Hultberg. De mindre barnen kräver mer uppmärksamhet och förskollärarna hinner inte med de äldre barnen. Det är frustrerande att aldrig få tid med det pedagogiska arbete man är utbildad för. Till slut går man in i väggen.
- När det inte fungerar på dagis påverkar det barnen hela vägen genom skolan. I skolan behöver vi mer kringresurser så att läraren får ägna sig åt pedagogik. I dag kan läraren få vara vaktmästare, lokalvårdare, kökspersonal och kurator. Grundbemanningen måste öka i skolan.
Lärarförbundet ser ändå viss ljusning. Nya avtalet kräver att arbetsgivaren måste göra något då ohälsotalen ökar. Norrköpings kommun tvingas i höst vidta åtgärder för att minska de höga ohälsotalen i skolan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!