Allt fler klagomål på vården
LINKÖPING- Allt fler patienter i Östergötland klagar på den sämre tillgängligheten till sjukvården och på dåligt bemötande av sjukhuspersonalen.Det berättar Birgit Jacobsson, samordnare och patienternas förtroendeman i länet.
Tyvärr ser jag en tendens att klagomålen ökar från patienter mot felbehandlingar, tillgängligheten och bemötande av sjukvården, säger Birgit Jacobsson, samordnare inom landstinget av patienternas klagomål i länet. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Utöver de 600 ärendena tillkommer också ungefär 200 telefonsamtal, där patienter eller anhöriga har korta frågor angående till exempel Patientförsäkringen.
<B>? Vad är det patienterna klagar mest på?</B>
- Det som dominerar just nu är att patienten upplever en sämre tillgänglighet, långa väntetider inom sjukvården och många upplever ett dåligt bemötande av personalen. De känner sig kränkta och upplever att deras besvär inte tas på riktigt allvar.
<B>? Hur handhar du ett sådant klagomål normalt sett?</B>
- Om en patient ringer till mig och namnger en anställd exempelvis på Vrinnevisjukhuset, så ringer jag upp denna person, för att höra hennes eller hans version av vad som hänt.
- Då brukar den aktuella sköterskan eller läkaren ofta säga ungefär att: "Oj, det var inte meningen att såra patienten". Jag brukar då be den berörda personen att ringa till patienten och på så vis brukar det ordna upp sig.
- Efter några dagar ringer jag sedan själv upp patienten igen och kollar hur samtalet gick och är då patienten nöjd, lägger jag den här händelsen åt sidan utan vidare åtgärder.
- Däremot om personalen svarar att: "Så har jag aldrig sagt" står ord mot ord och då informerar jag om att: "Så uppfattade i alla fall patienten ert möte".
- Därefter brukar jag ta kontakt med personalens chef.
- Likadant om jag ideligen får in anmälningar mot samma sköterska eller läkare, gör jag direkt ett ärende av det inträffade med åtföljande internutredning.
- Men, poängterar Birgit Jacobsson, det är viktigt att poängtera att av de 12.000 anställda inom landstinget i Östergötland, är det bara ett fåtal som får anmälningar mot sig.
<b>Inte alltid personalens fel</b>
- Och man får dessutom komma ihåg att det inte ALLTID behöver vara personalens fel om bemötandet blir dåligt. Det kan ju också vara så att patienten är skuld till det hela och min roll är att vara lite mittemellan patient och personal och på så sätt försöka lösa det så smidigt som möjligt.
- Patient- och förtroendenämnden har som målsättning att få ner antalet anmälningar mot dåligt bemötande till noll.
- För det är ju för de allra flesta patienter ett stort steg att ta till att anmäla någon i personalen och jag kan nämna att de inom personalen som får en anmälan mot sig,oftast inte får någon mer... - Bemötandet är givetvis mycket viktigt inom sjukvården och persnalen vill säkert alltid göra ett bra jobb, men ändå kan det bli fel ibland.
- Vänligt och trevligt bemötande från personalen kan dock fungera som rena medicinen för en patient. Det är ju också så att har man en bra relation så anmäler man inte den personen.
<B>? Och när det gäller patienter som klagar på tillgängligheten?</B>
- Vad gäller tillgängligheten så finns det ett politiskt beslut på att tillgängligheten för patienterna ska öka, men just nu upplever patienter att det är oerhört svårt att komma fram till bland annat vårdcentraler för att få en tid .
- Jag får in klagomål där patienter väntat och ringt i ett par timmar bara för att komma fram till en vårdcentral och det är givetvis inte acceptabel tillgänglighet.
- Sedan får vi klagomål på långa väntetider även sedan man fått kontakt med sjukvården och då beror det oftast på personalbrist.
- Det kan röra sig om uppåt sju månader för att få träffa en doktor om man fått remiss till exempel till ortoped kliniken och minst lika länge innan en eventuell operation verkställs.
- Allt beror ju på hur akut situationen är. Det är alltid den medicinska bedömningen som gäller. Har man ett utslitet knä, så kanske det inte är mer utslitet om ett drygt år och därför kan sådana patienter tvingas till så länga väntetider, trots att man kanske har svår värk medan en som har en växande tumör givetvis kommer in mycket snabbare för behandling.
- Sen upplyser vi om möjligheten PATIENTENS FRIA VAL. Det vill säga att för patienter som upplever kösituationen besvärande finns möjlighet att söka vård inom regionen Kalmar län, Jönköpings län samt Södermalands län, tack vare det regionsavtal som finns.