Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Allt fler i länet dör av droger

Antalet drogrelaterade dödsfall ökar kraftigt, både bland kvinnor och män i länet. Socialnämndens ordförande Roger Källs (S) är inte ett dugg förvånad. ”Det är nätdrogernas fel”, säger han.

Nätdroger. Problem i stan.

Nätdroger. Problem i stan.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

NORRKÖPING2015-09-14 18:00

Enligt statistik från Socialstyrelsen har antalet drogrelaterade dödsfall ökat med 30 procent det senaste året.

– Det är den största ökningen någonsin, säger Jesper Hörnblad, utredare på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

I Östergötland dog 29 personer av droger på något sätt under förra året, vilket är en ökning med 16 procent jämfört med året innan. 2012 rapporterades tio fall av drogrelaterade dödsfall i länet. Det här innebär att de drogrelaterade dödsfallen har tredubblats på bara två år.

Roger Källs är övertygad om att förklaringen heter nätdroger.

– Folk vet inte hur de ska dosera de nya drogerna och dess substanser. Och så vet jag att flera dödsfall har skett efter att personer varit psykotiska och har hoppat från en bro eller balkong.

– Nätdrogerna skadar kroppen mycket fortare än de gamla drogerna. Mdpv och den typen av droger bryter till exempel ner kroppen fortare än exempelvis heroin, säger Källs.

589 drogrelaterade dödsfall rapporterades in till Socialstyrelsens dödsorsaksregister 2013. Året därpå hade antalet stigit till 765 fall.

Folkbladet har under denna period flera gånger rapporterat om den ökande droganvändningen, bland annat av den farliga drogen MDPV i Norrköping. I augusti 2013 skrev vi till exempel att MDPV-missbruket i kostade Norrköpings skattebetalare 20 miljoner kronor under 2012.

– Jo det blev en rejäl rush uppåt i droganvändandet då MDPV dök upp i stan och orsakade kaos på sjukhus och på socialtjänsten. Det blev en slags epidemi, säger Roger Källs och berättar att de missbrukare som i vanliga fall gick och kramades på stan nu var svarta i ögonen och psykotiska.

Därefter följde många tvångsplaceringar vilket har fått socialnämndens ekonomi att rusa i höjden. Det här är fortfarande ett stort problem i Norrköping.

– Men nu blir de oftast inte tvångsomhändertagna på grund av psykoser utan för att de blir så väldigt sjuka av drogen.

Källs tror att det här är en bidragande orsak till att de drogrelaterade dödsfallen har ökat i länet.

För att ett dödsfall ska räknas som drogrelaterat måste drogmissbruk, beroende eller förgiftning med narkotika nämnas som underliggande eller bidragande dödsorsak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om