Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Allt fler fimpar för gott

I Sverige har antalet dagliga rökare minskat med 200 000 från 2004 till 2008. Det visar Folkhälsoinstitutets årliga undersökning.  Antalet kvinnor som röker varje dag har minskat med 130 000 och antal män med 70 000.

Vivi-Anne Thuesen har rökt i 16 år och tycker att det är svårt att sluta.

Vivi-Anne Thuesen har rökt i 16 år och tycker att det är svårt att sluta.

Foto: Kjellberg Anita

NORRKÖPING2009-03-17 03:00
Den minsta gruppen av dagligrökare består av män i åldersgruppen 16-29 år. Ante Carlsson är 18 år och har rökt i sju år. Det var grupptrycket som gjorde att han började, men nu vill han sluta.- Det är dyrt och onödigt. Jag har minskat mycket, säger han.Ante tror att han har slutat röka till sommaren och han märker att färre röker nu än förut.- Det märks ganska tydligt. I början av högstadiet rökte många, men mot slutet rökte nästan ingen, säger han. Rökning i grundskolan
På Ektorpsskolan såg personalen en ökning av rökande elever och började jobba aktivt för att få dem att sluta. Då märkte de att rökarna inte var så många som de tidigare trott. Ungefär tio elever av 320 stycken är synliga rökare på skoltid. - Det är ett antal elever som syns och inte lyssnar på tillsägelser. De utmanar en, säger rektor Anders Pantzar. Norrköpings kommun införde vid årsskiftet ett rökförbud som innebär att man inte får röka på kommunens arbetsplatser. De rökande lärarna på Ektorpsskolan måste gå utanför skolans område för att ta ett bloss.- De tycker att det är jobbigt och vi har erbjudit dem rökavvänjningskurser, säger Anders Pantzar. Kvinnor röker mest
Den allra största minskningen av dagliga rökare finns bland kvinnor som har sjuk- eller aktivitetsersättning. Där är minskningen 18 procent sedan 2004. Bland kvinnor totalt är minskningen fem procent. Kvinnor i åldern 45 till 64 år är den grupp som röker allra mest. Vivi-Anne Thuesen är en av dem.- Jag har försökt sluta många gånger. Det är svårt för jag jobbar på krog, men jag röker mindre sedan rökstoppet kom, säger hon.Vivi-Anne slutade röka i samband med att hon skulle operera stämbanden men började igen efter operationen. - Det är en form av belöningssystem, men ibland är det bara okynnesrökning och smakar inte gott alls, säger Vivi-Anne och tillägger att det är både oekonomiskt och ohälsosamt att röka. Mer än 900 000 svenskar röker varje dag. Av dessa finns 13 procent av männen och 14 procent av kvinnorna i Östergötland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!