Allt fler får prostatacancer
NORRKÖPINGAntalet cancerfall ökar dramatiskt i Sverige och antalet bevisade fall överstiger 7.000 per år. Cancersjukvården är därmed hårt drabbad och bland annat finns det för få cancerläkare. Men i Östergötland, och framför allt i Norrköping, är situationen under kontroll.
Situationen för cancersjukvården i Östergötland, och framförallt vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping, är bra och i Norrköping är alla tjänster besatta när det gäller cancerläkare, säger överläkaren Eberhard Varenhorst. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
Framför allt är det bröstcancer och prostatacancer som kommer att öka. Antalet män med prostatacancer beräknas fördubblas inom 20 år och antalet kvinnor med bröstcancer ser ut att öka med 50 procent.
- Ökningen beror främst på de allt mer förfinade metoderna att upptäcka cancern, säger Eberhard Varenhorst, som även innehar en professorstjänst vid Hälsouniversitetet i Linköping.
<B>? Vad ska man göra om man är orolig och närmar sig riskåldern 55 år?</B>
- Är man orolig och kanske märker att vattenkastningen ger en svagare stråle och man måste kasta vatten ofta och även gå upp på natten, kan man besöka en vårdcentral och få prostatan undersökt samt lämna blodprov.
- Finns det då några misstänkta värden där, så får man remiss till urologen på sjukhuset, där vi via en ultraljudsapparat avbildar prostatan och även tar ett vävnadsprov och via det provet kan man bevisa om personen i fråga har cancer eller ej.
<B>? Kvinnor i riskåldern kallas ju till bröstcancerkontroller vart tredje år, men så icke för männen?</B>
- Nej, och det handlar ju om ett politiskt beslut att kalla alla kvinnor till obligatorisk kallelse till massundersökning, ett sätt som är omstritt då många menar att man skulle kunna använda dessa resurser på ett bättre sätt.
- Män får personligen ordna med sin prostatakontroll på en vårdcentral och många menar att det bästa vore om även kvinnorna själva skötte sina bröstcancertester.
- Samtidigt är det förstås bra ju tidigare man upptäcker cancern, för desto större chans är det att bota den.
<B>? Finns det fler symptom än sämre vattenkastning, som gör att man kan misstänka att man drabbats av prostatacancer?</B>
- Vad jag kan nämna är att den här formen av cancer kan vara ärftlig, så om man har minst två andra i släkten som fått prostatacancer, ökar risken att även man själv får den.
- Men den här cancern är i stort den "gamle mannens cancer" och vanligast är det att den drabbar män från 70 års ålder och dödligheten är också störst i de högsta åldrarna.
<B>? Och hur bra behandlingsformer finns det idag?</B>
- De har förfinats med åren och ofta sätter man in hormonbehandling. Om tumören är liten kan man dock operera bort den eller sätta in strålbehandling.
- Men hormonbehandlingen är ofta mycket bra och bromsar sjukdomen effektivt och kan ge en förbättrad livssituation under många år framåt.
- Detta gäller även om cancern har spridit sig til skelettet, vilket prostatacancern gör, när den inte upptäcks i tid.
<B>? Hur stor är dödligheten i dag för de som drabbas av prostatacancer?</B>
- 70 procent av alla som drabbas, avlider inte av sjukdomen och de som gör det har i de flesta fall närmat sig de 80 åren, säger Eberhard Varenhorst.