Allt fler butiker utsätts för rån
Rånen mot butiker ökar i Östergötland och det är en trend som även finns i övriga landet. Anledningen är att banker och postkontor blivit allt svårare att råna, anser företrädare för Svensk handel.
- Rånen har ju flyttat över från bankvärlden mot handeln i och med att bankerna blivit som fort, säger Rolf Bengtsson som är regionchef för Svensk handel öst.
Mindre butiker utsatta
Men med nya säkerhetssystem går det att minska risken för rån. Rolf Bengtsson nämner bensinmackarna Statoil som ett exempel på butiker som investerat i ett säkerhetssystem som gjort att antalet rån minskat. Pengarna som kunder betalat med matas in i en apparat och kan sedan inte tas ut av personalen i butiken.
- Det gör ju att ge sig på att råna en Statoilmack är mer eller mindre lönlöst, säger Rolf Bengtsson.
För mindre butiker är det dock svårare. De har inte råd att investera i de här tekniska säkerhetssystemen, som är kostsamma. Det gör dem mer utsatta för rån.
Enligt Rolf Bengtsson är många av butiksrånen drogrelaterade, och ofta är de också oplanerade. Rånaren kan ta tillfället i akt när han ser att butikens säkerhet är dålig. Det spelar ingen roll att mindre butiker sällan har så mycket i kassan.
Bättre utbildning behövs
Ett sätt för små butiker att minska antalet rån är att skaffa en speciell säkerhetsväska dit man flera gånger varje dag för över pengar från kassan. Skulle säkerhetsväskan öppnas av en obehörig blir pengarna missfärgade. Enligt Rolf Bengtsson är priset för säkerhetsväskan överkomlig även för en mindre butik.
Dessutom kan butikerna försöka minska kontanthanteringen genom att uppmuntra folk att betala med kort. Andra sätt att minska butiksrånen är att utbilda personalen i hur man gör för att undvika rån.
- Med bra utbildad personal och med bättre tekniska lösningar kan man minska det här, säger Rolf Bengtsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!