Allt fler berusade hamnar hos polisen

NORRKÖPING På tre år har antalet omhändertagna enligt lagen om vård av berusad, LOB, fördubblats. Polisens arrester står fulla och antalet körkortsyttranden strömmar in till socialkontoren. - Rent spontant har det varit en smygande ökning, men mest det senaste året, konstaterar Bertil Senestad på Eneby fältenhet.

Norrköping2003-08-15 00:00
Antalet omhändertagna personer enligt lagen om vård av berusad, LOB, har under de senaste åren ökat dramatiskt. På tre år har antalet fördubblats. Från att ha haft drygt 25 utredningar i veckan har det ökat till uppåt 50 på Länsstyrelsen i Östergötland.
- Ändå utreder vi bara de som är över 40 år eller ungdomar som omhändertagit mer än en gång, berättar Gunilla Karlsson, byrådirektör på trafik och körkortsavdelningen på Länsstyrelsen.

<b>Inget förändrat arbete</b>
Polisen i Östergötland har inte under de senaste åren förändrat sitt arbete med berusade personer. Den enda förändring som skett är att det inte längre går under brottsbalken utan det är idag en vårdlag.
- Vi tar hand om dem för att de inte själva kan göra det och kan på så sätt också skada sig själva eller andra. Men vår syn på vem som är för berusad har inte förändrats under de senaste åren, konstaterar Örjan Green, tillförordnad chef på ordningsenheten hos Norrköpingspolisen.

<b>Färre öltält</b>
För att få ner antalet omhändertaganden har man försökt påverka kommunen att vid festivaler och andra fester minska antalet öltält.
- Tidigare har vi kunnat ta hur många berusade som helst , men i år var det betydligt bättre, förklarar han.
Detta kan också resultera i att antalet fall i år kan minska något. På Länsstyrelsen har man sett tendenserna att omhändertaganden har ökat under sommaren, vid skolavslutningar och skolstarter.

<b>Augusti värst</b>
- Augusti brukar vara värst men vi tror att det blir något bättre i år, konstaterar Gunilla Karlsson.
Det är inte bara berusade personer som tas in för LOB utan även narkotikapåverkade personer som inte klarar av att ta hand om sig själva. Och det är här som den stora ökningen ligger.
- Blandmissbruk är vanligt förekommande idag och det är många sådana som leder till våldsutbrott, förklarar Örjan Green.

<b>Indraget körkort</b>
Det många inte vet är att ett omhändertagande enligt LOB kan resultera i ett indraget körkort, även om du inte varit i närheten av bilen. Överraskade reaktioner om att en "gångfylla" kan påverka deras körkortsinnehav är inget ovanligt. På Länsstyrelsen följer man en praxis som säger att unga människor ännu inte har så mycket erfarenhet av var gränsen med alkohol går.
Därför har man också större tolerans för en sådan händelse. Men att en person över 40 blir omhändertagen är värre.
- Då ifrågasätter vi vad de har för alkoholvanor och om de verkligen är lämpliga att inneha körkort, fortsätter Gunilla Karlsson.

<b>Personutredning</b>
När en person omhändertas enligt LOB skickas en anmälan till Länsstyrelsen och många av dessa går vidare till socialtjänsten i kommunen. Där görs en personutredning men om det inte är första gången personen omhändertas enligt LOB måste personen ha läkarintyg för att få behålla sitt körkort.
- Vi har märkt en smygande ökning av antalet körkortsyttranden i vårt område. Vi får helt enkelt in fler utredningar från Länsstyrelsen, säger Bertil Senestad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om