Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Allt fler barn har två efternamn

NORRKÖPING
Allt fler föräldrar låter sina barn få två efternamn, både mammans och pappans.
- Det blir vanligare att barnet får bära båda föräldrarnas namn, framförallt om föräldrarna är ogifta, säger Birgitta Fredriksson, folkbokföringshandläggare i Norrköping.
"Det blir vanligare att barnen får bära båda föräldrarnas namn"

Norrköping2003-01-03 00:00
Varken Skattemyndigheten eller Statistiska Centralbyrån har dock statistik på hur vanligt det är att nyfödda får dubbla efternamn.
I Sverige kan man visserligen bara ha ett riktigt efternamn, men enligt namnlagen som trädde i kraft 1983 är det tillåtet att lägga till ett efternamn som mellannamn.
Skillnaden är att mellannamnen har lägre status, eftersom det inte kan föras vidare till barnen eller den andre maken. Allmänhetens kunskap om den här skillnaden är liten, enligt de folkbokföringshandläggare Folkbladet talat med.
- Många vet inte vad ett mellannamn är. Det skapar ofta bråk och diskussioner när föräldrarna skiljer sig och barnet bara kan få ett efternamn som förs vidare till nästa generation, säger Anita Sjölin, folkbokföringshandläggare i Jönköping.

<b>Kräver lagändring</b>
Riksdagspolitiker från Östergötland har krävt att namnlagen ska ändras. Nyligen motionerade miljöpartiets Helena Hillar Rosenqvist om en ändring av namnlagen, som hon anser vara diskriminerande. Helena Hillar Rosenqvist vill att barnen ska kunna bära båda föräldrarnas efternamn.
- Dagens lagstiftning rimmar illa med värderingar som utmärker ett demokratiskt, mångkulturellt och jämställt samhälle. Med nya familjebildningar än den traditionella kärnfamiljens skapas en gemenskap via namnet, säger hon.

<b>Svensk tradition</b>
- Namnlagen är dessutom helt baserad på svensk namntradition. Det är vanligt med många efternamn i andra kulturer, men de förbjuds att föra över en kulturell tradition till sina barn, säger Helena Hillar Rosenqvist.
I den latinamerikanska och spanska namntraditionen går både mammans och pappans släktnamn vidare. Handläggare på Skattemyndigheten säger att många invandrare anpassar sig till det svenska systemet och gör sig kvitt sina dubbla efternamn.
- Många yngre med invandrarbakgrund vill inte ha så många namn, utan tycker att det är lite krångligt och tar bort några mellannamn. Det är en tydlig trend, säger Anita Sjölin.

<b>Avskaffa namnlagen</b>
Även den moderate riksdagsledamoten Gunnar Axén är kritisk till den nuvarande namnlagen. Han har föreslagit att namnlagen ska avskaffas helt, men hans motion avslogs.
- Det är tokigt att en myndighet bestämmer över vad barnen får heta. Hela systemet är konserverande, eftersom namnen skulle utvecklas på ett annat sätt om myndigheten inte höll emot, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om