Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Allt fler anmäler mobbning på nätet

Allt fler unga polisanmäler att de blivit kränkta, ofredade eller hotade på nätet.Men i de flesta fall läggs ärendena ner direkt.- Det är nästan omöjligt för oss att utreda de här brotten, säger poliser i Norrköping.

NORRKÖPING2013-03-25 08:42

Så gott som dagligen hör människor, som råkat ut för något obehagligt på nätet, av sig till Norrköpingspolisen.

- Det här leder till att vi får fler ouppklarade brott, säger Thomas Månsson, chef på Norrköpingspolisens utredningsrotel.

Brotten rubriceras som ofredande, grov fridskränkning eller olaga hot. Ofta handlar det om flickor eller pojkar under 18 år.

Kan inget göra

Men det är inte mycket polisen kan göra åt det här. I alla fall inte om det handlar om att någon har skrivit något elakt, kränkande eller hotfullt till en person.

- Vi är tyvärr begränsade av lagstiftningen, säger polisens utredningsbefäl Mikael Lilja och berättar att gärningen måste kunna ge två års fängelse för att polisen ska kunna efterforska på internet, ta reda på vem som skrivit eller skickat det kränkande eller hotfulla meddelande.

Leda till åtal

Och ett ofredande, som det oftast handlar om i dessa fall, landar, enligt honom, på ett maxstraff på sex månader.

- Det måste alltså vara något riktigt grovt för att vi ska kunna gå vidare med ärendet. I annat fall kommer det aldrig att kunna leda till åtal, fortsätter Mikael Lilja.

Flicka tog sitt liv

Nätmobbning och kränkningar på nätet har uppmärksammats mycket den senaste tiden efter den tragiska händelsen i Kumla då en 13-årig flicka misstänks ha tagit sitt liv efter hot och kränkningar på internet. Något sådant allvarligt fall känner inte Norrköpingspolisen till.

Polisen är dock väl medveten om att det här är obehagligt för de som råkar ut för det här. De lyfter fram att den drabbade själv kan försöka ta reda på vem det är som skrivit till dem.

- Men det är ändå tufft att bevisa. Det behöver ju till exempel inte vara den person som äger telefonen som har skickat sms:et, säger Mikael Lilja.

Ökat kraftigt

Klart är dock att de här så kallade ärekränkningsbrotten ökat kraftigt i hela landet de senaste åren. Detta enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Och enligt Norrköpingspolisen är det framförallt de unga, under 18 år, som de flesta anmälningar handlar om.

Attitydfråga

Det mesta pekar på att det är användandet av de sociala medierna som gör att fler unga mobbas på nätet.

- Problemet idag är anonymiteten. Man tycker att man kan skriva vad som helst till varandra utan att behöva stå för det. Egentligen handlar det om ett attitydproblem bland de unga och här tycker jag att de vuxna måste ingripa och säga ifrån. Det är inte polisens sak att uppfostra de unga, säger Mikael Lilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om