Under de senaste åren har lärarutbildningarna tappat i ansökningsantal. Det är framförallt till grundskolans senare del som färre söker sig, säger Per-Anders Henmark, programansvarig på Linköpings universitets campus i Norrköping.
Trenden är tydlig och gäller för hela landet och Norrköping är inget undantag.
– Den stora anledningen är att man inte ser någon framtid i branschen. Man vill inte satsa fyra och ett halvt år på en utbildning om man inte får något jobb sen, säger han.
De som påverkas mest av arbetsmarknadsprognoserna är de som står i valet och kvalet mellan olika utbildningar. Har man bestämt sig för att man vill bli lärare så påverkas man inte så mycket, tror Per-Anders Henmark.
En annan orsak till det svala intresset är att många har en negativ bild av skolan.
– Det finns många väl fungerande skolor men i media är de positiva exemplen få. Många tror därför att det är en väldigt knepig arbetssituation, säger han.
Samtidigt menar han att det är naturligt att skolornas verksamhet granskas kritiskt.
– Idag krävs en bra grundläggande utbildning, för att man ska kunna hävda sig i konkurrensen. Därför vill man granska sig själv och kritisera svagheter.
Allt färre vill bli lärare
Färre och färre vill bli lärare. Utvecklingen beror på en dålig arbetsmarknad och en negativ bild av skolan, tror Per-Anders Henmark, programansvarig på Linköpings universitets campus i Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!