Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Allt färre inhyrd personal i landstinget

LINKÖPING
Kostnaderna för hyrpersonal i landstinget fortsätter att minska. Det första kvartalet i år sjönk kostnaderna med 24 procent jämfört med förra året. Vrinnevisjukhuset har fått några dispenser från beslutet att stoppa all inhyrning av personal.

Norrköping2003-06-03 00:00
Under det första kvartalet 2001 betalade landstinget i Östergötland 11,7 miljoner kronor för hyrpersonal. Samma kvartal 2002 var kostnaderna för denna personal 6,3 miljoner kronor och i år 4,8 miljoner kronor.
Det var under våren 2001 som landstinget fattade beslut om att all inhyrning av personal skulle stoppas. Av ekonomiska skäl men också av kvalitetsmässiga.
- Hyrpersonal kostar mycket pengar, säger Paul Håkansson, (s), ordförande i landstingsstyrelsen i ett pressmeddelande.
- Men det är också orättvist mot vår egen personal som inte får samma ersättning för sitt arbete. Patienterna får inte heller tillgång till den kontinuitet och kvalitet i omvårdnaden som de har rätt till.
Vissa dispenser har getts till olika instanser. Bland annat har Psykiatricentrum i Norrköping och också Hälso- och sjukvården i västra Östergötland, det vill säga Motalaområdet, fått ha mellan tre och fem hyrläkare.
Även för sjuksköterskor har dispenser gjorts på Medicincentrum i Norrköping samt Psykiatricentrum i Motala.
Inom primärvården fick vårdcentralen i Valdemarsvik och vårdcentralen i Mjölby viss dispens liksom Närsjukvården i Finspång, som dock inte utnyttjade den möjligheten. Till Finspång rekryterades i stället fasta läkare till verksamheten.
Samtliga landsting beslöt under våren att följa Östergötlands exempel och arbeta intensivt för att minska beroendet av hyrläkare. Enligt Landstingsförbundet kostar hyrläkarna Sveriges landsting cirka en miljard kronor om året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!