Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny enhet har fått fler att bryta bidragsberoendet

Med en ny enhet har kompetensförsörjningskontoret lyckats att få fler att bryta sitt långvariga beroende av försörjningsstöd. "Vi har fått väldigt fin respons från klienter som fått ta del av insatserna", säger enhetschefen Sara Gernandt.

"Alla har någon slags kompetens som man bör ta tillvara. Nu kan vi hjälpa fler att hitta till egen försörjning. Men det är kö till att få insatserna", säger Linda Uller, versamhetschef påkompetensförsörjningskontoret. I mitten enhetschefen Sara Gernandt. Till vänster ordföranden i kompetensförsörjningsnämnden, Eva-Britt Sjöberg (KD).

"Alla har någon slags kompetens som man bör ta tillvara. Nu kan vi hjälpa fler att hitta till egen försörjning. Men det är kö till att få insatserna", säger Linda Uller, versamhetschef påkompetensförsörjningskontoret. I mitten enhetschefen Sara Gernandt. Till vänster ordföranden i kompetensförsörjningsnämnden, Eva-Britt Sjöberg (KD).

Foto: Roland Klinga

Norrköping2023-07-02 14:00

Det är allt färre i Norrköpings kommun som får ekonomiskt bistånd. Det långsiktiga målet har varit att allt fler ska kunna hitta egen försörjning. En siffra berättar att andelen mottagare av ekonomiskt bistånd i Norrköping minskade under sju år, fram till 2022, från 7,9 procent till 3,9 procent år. En annan siffra är att utbetalningarna av ekonomiskt bistånd har minskat med ungefär 90 miljoner kronor mellan 2018 fram till i år.

Men trots de goda resultaten visade erfarenheterna att det finns individer som man inte riktigt når fram till. Analysen visade att det saknades insatser som förbereder en person mycket mer för arbetslivet efter många år av bidragsberoende

– Vi ska förstås betala ut ekonomiskt bistånd till de som har rätt till det. Det säger lagen. Men vi vill korta tiden i beroende. Vi behövde slipa på hur vi jobbar för att ännu fler ska kunna komma i egen försörjning. Ett svar blev att vi från och med i februari i år har en ny enhet inom kompetensförsörjningskontoret. Enheten heter "Arbetsförberedande insatser", säger Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i kompetensförsörjningsnämnden.

Chef för den nya enheten är Sara Gernandt. Hon beskriver hur man jobbar för att lyckas hjälpa sina klienter ut i arbete. Många har stått utanför arbetsmarknaden under lång tid. Ibland kanske tio år.

– Vi hade sett att det ibland kunde vara väldigt långt mellan ekonomiskt bistånd och att ta sig ut i en anställning med eller utan stöd eller studier. Därför behövde vi jobba med förberedande insatser mycket mer. Att se vad den enskilde klienten behöver för att faktiskt ta sig ut i egen försörjning.

Vad är det som den här gruppen behöver?

– Det är ofta komplext. Men jag skulle säga att det ofta handlar om språket. Sen kan det också vara en sjukdomsbild. Vi försöker identifiera vad som behövs för att klienten ska hitta ut i arbete. Det ska vara anpassat efter individen och målen är långsiktiga, säger hon.

I de arbetsförberedande insatser som den nya enheten jobbar med finns insatser med jobbfokus, kunskapshöjande insatser och hälsofrämjande insatser. Det finns en hel katalog av som kan hjälpa den enskilde framåt. Det kan bland annat handla om arbetsträning, praktik och/eller studievägledning. Den enskildes behov styr. 

– Det finns många personer med outnyttjad kompetens som med motivation, kompetensutveckling och hjälp med matchning kan rustas för klivet in på arbetsmarknaden. Med de arbetsförberedande insatser som vi i verksamheten identifierat tror och hoppas vi att det kan bidra till kompetensförsörjningen. Det blir en win win för alla, individen, arbetsmarknaden och samhällsekonomiskt, säger Linda Uller, som är verksamhetschef för ekonomiskt bistånd på kompetensförsörjningskontoret.

Redan nu har det nya sättet att jobba visat sig vara framgångsrikt och uppskattat bland dem som fått hjälpen att hitta tillbaka till arbetslivet. Just nu är 117 personer deltagare i den nya arbetsmarknadsenheten, ungefär 30 procent har redan efter fyra månader gått vidare till arbete eller studier. Första kvartalet 2023 visade att 60 procent av de som slutat sina anställningar med stöd gått vidare med arbete eller studier. 

– Vi tycker att det har gått bra och vi har fått mycket fin respons från klienter som är med. Man säger att det här är den hjälp man bett om förut, säger Sara Gernandt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!