Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Allt färre barn lär sig simma

NORRKÖPING
Allt färre barn i Sverige kan simma. Endast 31 procent av Norrköpings skolelever har i dag någon form av obligatorisk simundervisning. Till simskoleverksamheten, som drivs av NKK, står det många barn i kö.
- Vi märker att allt fler äldre barn kommer till oss utan att kunna simma, säger Per-Arne Blomquist, chefstränare i NKK.

Allt färre barn lär sig simma i dag. I Norrköping är det endast 31 procent av skoleleverna i årskurs två som får någon simundervisning i skolan. De övriga är hänvisade till simskolor på kvällstid eller under sommaren.	
FOTO: PRESSENS BILD

Allt färre barn lär sig simma i dag. I Norrköping är det endast 31 procent av skoleleverna i årskurs två som får någon simundervisning i skolan. De övriga är hänvisade till simskolor på kvällstid eller under sommaren. FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

Norrköping2001-05-22 00:00
I veckan kommer Svenska Livräddningssällskapet att redovisa färsk statistik när det gäller simkunnigheten bland landets barn. Under flera år har antalet barn som kan simma blivit färre och färre. Samma resultat väntas även i år.
I Norrköping har 31 procent av barnen i kommunens skolor någon form av obligatorisk simundervisning på skoltid. Dessa elever går i årskurs två. 84 procent av dem har lärt sig att simma det senaste året. Centralbadet testar de elever som kommer dit på simundervisning för att se vad de har lärt sig. Vid testet krävs det att man ska kunna simma 25 meter på djupt vatten.

<b>Mest lek i simhallen</b>
- Vissa skolor låter barnen komma till simhallen någon enstaka gång. Då kan det hända att barnen testas men det resultatet får vi aldrig se. Främst kommer de hit och leker, säger Pirjo Svensson, som ansvarar för statistiksiffrorna vid Centralbadet.
Andra skolor kanske går till bassängen vid Himmelstalund och siffrorna därifrån syns inte heller i statistiken.
- Förmodligen ställer lärarna helt egna krav på eleverna då, så resultaten skulle nog inte gå att jämföra, säger Pirjo Svensson.
Simundervisningen i skolan har blivit allt sämre genom åren. Många skolor saknar i dag någon som helst simundervisning trots att det finns inskrivet i läroplanen att sådan ska ingå. I Uppsala visade en undersökning nyligen att nästan var tredje elev i årskurs 3 inte kunde simma 25 meter. För fyra år sedan kunde 75 procent av landets nioåringar simma, en siffra som var nere i 66 procent förra året. Och trenden är likadan i Norrköping
- Det är främst skolor som ligger på gångavstånd till Centralbadet som ordnar simundervisning i dag. Bussresor för eleverna kostar och sedan skolor och kommundelsnämnder fick ta hand om sin egen ekonomi har många rektorer valt bort simundervisningen för eleverna då det är en konkret kostnad som det går att skära ned på, säger Urban Di Ponziano, badmästare vid Centralbadet.
För den som inte lär sig simma i skolan finns alternativ. NKK driver simskoleverksamhet på Centralbadet. Ungefär 750 barn i veckan besöker simhallen för att lära sig simma. Barnen är i åldrarna mellan fem och nio år.
- I sommar kommer vi dessutom att ha kurser för mellan 400 och 700 barn, beroende på vädret, säger Per-Arne Blomquist.
Han berättar att man i dag inte alls har möjlighet att ta emot alla barn. Efterfrågan är stor och det står barn i kö till simskolan.
- Ett tecken på att skolorna inte bryr sig om simundervisningen är att vi har märkt hur allt fler äldre barn söker sig till oss, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!