Efter framgångarna i Tokyo-OS i somras, då Sverige knep silver vilket borde varit ett guld, känns det inte som om vår inhemska damliga fått någon vidare skjuts. Nu är man visserligen ursäktade av att myndigheternas restriktioner inte togs bort förrän den 29 september. Söndagens derby mellan Hammarby och AIK var dock ett undantag då drygt 18 000 kom till Tele2 Arena.
75 procent av våra landslagsspelare återfinns tyvärr numera i utländska klubbar och även om herrlandslagets procentsiffra är ännu högre, så känns det som att påfyllnaden bakifrån inte alls håller samma klass på damsidan.
Det är fem-sex år sedan som i stort sett alla stora fotbollsklubbar i Europa bestämde sig för att satsa även på damerna. Bayern München. Wolfsburg och Lyon var några av de första att värva toppspelare från framförallt Norden. Både svensk, dansk och norsk damfotboll låg då långt fram på Europarankingen samtidigt som de här klubbarna inte hade så många egna produkter. Däremot hade man pengar tack vare framgångsrika herrklubbar och stora sponsoravtal.
Denna utveckling har fortsatt. Real Madrid bestämde sig för några år sedan att storsatsa och värvade då in två svenska stjärnspelare, Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson. Kosovare är kvar i Real, däremot skrev Sofia på för Bayern München i somras.
En annan klubb som storsatsat är FC Barcelona, som på bara några år klivit fram som etta i Europa genom att vinna Womens League förra våren. Inför den här säsongen lämnade Fridolina Rolfö Bayern för att ansluta till den spanska storklubben.
Till England, där damfotbollen fått ett rejält uppsving sedan storklubbar som Arsenal, Chelsea, Manchester City och United samt Everton bestämt sig för att bygga upp lag. Chelsea var först ut då man ”plockade in” Jonna Andersson och Magdalena Eriksson och fyllde sedan på med Rosengårds målvakt Zecira Musovic.
I somras var det Evertons tur att brandskatta svenska ligan då man värvade trion Nathalie Björn, Anna Anvegård samt Hanna Bennison från Rosengård.
Enligt uppgifter i brittisk press är talangen Hanna Bennison en av de dyraste damfotbollsövergångarna i Europa. Cirka två miljoner kr fick Everton betala för att lösa Hanna från Malmö-klubben. Hanna har nu skrivit på ett fyraårskontrakt med Everton.
Hanna, som fyller 19 år 16 oktober, har ansetts som en av våra absolut största talanger och har redan spelat sju A-landskamper, men också massor av ungdomslandskamper.
"Hon har en underbar teknik, fysisk förmåga och ett öga för mål", skriver bland annat sajten Goals i den prestigelista där man rankade Hanna som ”världens största damfotbollstalang”.
Det känns som om det var väldigt länge sedan svensk damfotboll nådde klubblagsframgångar. Umeå och Tyresö var två klubbar som spände bågen. Umeå stod som segrare i Uefa Womens Cup två år i rad (2003 och 2004) medan Tyresö förlorade sin final 2013/14. Därefter försattes klubben i konkurs. För några veckor sedan blev vi också varse att vi inte heller i dag har något konkurrentkraftigt lag. När Womens League inleddes försvann Rosengård redan i kvalet, medan BK Häcken tog sig till gruppspel, där man dock var chanslöst (0-3) i premiären mot Lyon, vilka vunnit fem av de senaste sex årens mästerskap.
Häcken får svårt att gå vidare då inte mindre än fyra spelare, Stina Blackstenius, Julia Zigiotti Olme, Anna Csiki och Emma Kullberg har utgående kontrakt (30 november). Då har Häcken två matcher kvar att spela i december. I lördags kom dock Stina och Häcken överens om en förlängning fram till årets slut.
Att Stina Blackstenius, fotbollsfostrad i Vadstena, blir vår nästa export ut i Europa är ingen högoddsare. Stina har ju prövat på spel i Europa tidigare (franska Montpellier) men återvände till Linköpings FC där hon åter hittade glädjen. Förra vintern värvades hon till Göteborgs FF (BK Häcken numera) men först i år har det lossnat på allvar för henne, både i klubblaget och landslaget. Under OS gjorde hon fem mål och har nu totalt sju gjorda OS-mål, mest av alla damspelare.
– Jag vet att det finns intresse från klubbar ute i Europa och jag känner mig mogen för ett nytt försök. Men just nu fokuserar jag på klubblaget och landslaget i höst, säger Stina i en TV-intervju.