Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Allmänt tal om hälsosam stad

Om sådant som den hälsosamma staden handlade en konferens i kommunhuset Rosen på torsdagen.

Professor Charli Eriksson gav Norrköpings makthavare några tankeställare vid en konferens i kommunhuset Rosen på torsdagen. 
Foto: Jesper Johansson

Professor Charli Eriksson gav Norrköpings makthavare några tankeställare vid en konferens i kommunhuset Rosen på torsdagen. Foto: Jesper Johansson

Foto:

NORRKÖPING2005-10-21 06:00
Men det var mycket som var högst allmänt hållet i t ex den redovisning av forskningen kring den hälsosamma staden, som professor Charli Eriksson från Örebro universitet gav.
Norrköping deltar i ett s k partnerskap om saken, tillsammans med de ungefär jämnstora kommunerna Helsingborg, Västerås och Örebro. Om Erikssons genomgång av forskningen var rättvisande tycks den mest bestå av självklarheter och allmänna fraser. Men så illa ställt är det väl ändå inte, får vi ju hoppas.
Mer konkreta skulle då hans doktorander Karin Fröding och Johnny Geidne vara. De hade intervjuat 29 personer i de berörda kommunerna - politiker och tjänstemän, aktörer i bostadsbolag m fl.
Därmed var det ett klart uppifrån-perspektiv, som gav på sådant som deltagande och inflytande. Enligt det synsätt som därvid rådde krävs det då, att kommunen engagerar sig. Man ska nämligen inte förvänta sig, att ett folkligt inflytande rullar på av sig självt.

Illusioner
Citat ur intervjuer återgavs. Någon hade menat att man bör skilja på inflytande och delaktighet; för mycket tal om inflytande kan ge folk illusioner om deras reella möjligheter att påverka.
Frågor som makthavare tydligen kan fundera över är, när man ska föra in dialogen med medborgarna i bilden - så att den verkligen blir dialog.
Ibland får ju folk intrycket, att politikerna redan pratat färdigt om saken inbördes.
Formerna för medborgarkommunikation beskrevs som "en pedagogisk utmaning".

Hur ställt?
Men tydligen fanns här också någon intervjuperson som ifrågasatt, hur det alls är ställt med den där delaktigheten. "Menar vi något egentligen eller är det bara någonting vi säger för att det låter bra?".
Så småningom kom redovisningen in på mer påtagliga ting, som t ex hur Ditt Nya Hageby fungerar. Ett antal experter på just den saken satt också med i salen, i form av ett antal av Hagebys "eldsjälar".
Som något speciellt för Norrköping angavs, att politikerna här ger sig ut till medborgarna i "rundabordsamtal", även då i lokala bostadsområden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om