Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Alldeles för stor övervikt av manliga utvecklare"

Företaget Voyado har bjudit in högstadietjejer som får lära sig att programmera: "Vi behöver ha en större mångfald", säger Magnus Broeders, Engineering manager på Voyado.

"Det fungerar som ett spel, typ", säger Zahra Alkurabi, som programmerat detta med programmet imagiLabs.

"Det fungerar som ett spel, typ", säger Zahra Alkurabi, som programmerat detta med programmet imagiLabs.

Foto: Simon Billemar

Norrköping2022-03-28 13:00

Det är Stiftelsen Womengineer som ligger bakom initiativet IGEday - Introduce a Girl to Engineering day. Tanken med dagen är att techföretag över hela Sverige ska bjuda in unga tjejer och visa vad det innebär att vara ingenjör.

Ett företag som hakat på är mjukvaruutvecklaren Voyado i Norrköping. Här jobbar Magnus Broeders som Engineering manager.

Varför är det viktigt att få in fler kvinnor i tech-branschen?

– IT-branschen idag har alldeles för stor övervikt av manliga utvecklare. Vi behöver ha en större mångfald, eftersom vi ser att det skapar bättre produkter, bättre arbetsförutsättningar och mer kreativa arbetslag. Om det bara är män som skapar kommer de framförallt skapa saker för män. En grupp med större mångfald kommer skapa produkter som passar fler, säger Magnus Broeders.

På fredagen är Voyados kontor fullt av tjejer från Klingsborgskolan. Vid en av sofforna sitter Zahra Alkurabi, 15, Miriam Hakko, 15 och Ritta Iahdi, 14. De har varsin telefon i handen och ser ut att lägga något slags pussel.

Zahra har gjort en figur som ser ut som en kanin.

– Det fungerar typ som ett spel, säger Zahra och visar hur kaninen hon byggt i telefonen poppar upp på en liten gummidosa som är kopplad till appen.

Det som händer är en enkel form av programmering. Programmet heter imagiLabs.

Vad tänker ni om en sån här dag?

– Det är kul. Det känns som jag fått en idé om vad jag vill jobba med i framtiden, säger Zahra Alkurabi.

– Det känns viktigt. Ingenjör är ett fint yrke, men man kanske inte förstått hela bilden av vad man gör, säger Miriam Hakko.

Är det något ni skulle kunna tänka er att jobba med i framtiden?

– Ja, det verkar kul, säger Zahra. De andra håller med.

I Europas tech-bransch idag är 25 procent kvinnor. I Sverige ser siffrorna liknande ut.

– Upp till 12-13 årsåldern är teknikintresset mellan killar och tjejer ungefär lika stort. Men sen börjar det vackla bland tjejerna. Och man vet inte riktigt varför. Så det vi vill vara med och bidra till är att väcka intresset bland tjejer och ickebinära i den här åldern och få dem att välja tech-vägen redan från början, säger Magnus Broeders.

Det här är första gången Voyado gör det här. Magnus är nöjd med dagen:

– Det verkar finnas ett intresse. De ställer nyfikna frågor. Så vi hoppas de går härifrån med ett sug att fortsätta programmera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!