Alla tiders, tyckte alla
Från förtjusande porslinsblommor och romatiska bundna buketter till en vild vattensprutande Crazy Daisy i plast.Helgens mässa "Tidernas trädgård" var en fröjd för ögat och en fest för trädgårdsälskarna. Men den bjöd också på en del matnyttig kunskap för vetgiriga odlare.
Bakom de gamla, rostiga grindarna fanns ett vattenfall omgivet av blommor från Sylten.
Foto:
I hennes trädgård i Norrköping står bland annat ett par 45 år gamla och vildvuxna äppelträd. På trädgårdsmässan passade hon på att tala med trädgårdsexperten Henrik Morin om beskärning och ympning av dessa.
- Våra äppelträd har fått alldeles för stor frihet. Men hur man beskär fruktträd är en stor konst, säger Ulla.
- Jag fick veta att knopparna har förbindelse med roten och att man inte ska beskära alla knoppar på en gång, för då finns en risk att trädet inte får rätt sammansättning av näringsämnen.
Ökande intresse
Bland mässans omkring 60 utställare fanns bland annat det svenska Hoya sällskapet. Hoya är det latinska ordet för porslinsblomma och det finns mellan 200 och 300 olika artar av dem.
- Intresset för hoyor har ökat mycket. Många känner igen Hoya Carnosa från sin mormor eller farmor. Men de är inte alldeles lätta att få tag i, säger Margareta Engvall.
- Det som blommar är alltid mest populärt och säljer mest. Många fastnar för den här, säger Carin Wahlström och håller fram en Hoya Lacunosa. Den är liten, söt och känn... alldeles parfymig i doften.
Porslinsblommornas doft varierar från alltifrån smörkola (Hoya tsangii) till citrus (hoya serpens). En del är näst intill omöjliga att få i blom i torra och ljusfattiga svenska hem, medan andra är betydligt mer lättskötta.
- Problemet är att folk tror att de är ökenväxter, men det är de inte. De är tropiska växter och ska ha normal krukväxtbehandling, säger hon.
Principen som gäller vid val av fönster är att de kan stå ljusare ju mer tjockbladiga de är, oftast är väst- eller österfönster att föredra.
Trädgårdens juveler
I en Åke Karlsson och Gunilla Skölds mässmonter är det istället trädgårdens juvel, rosen, som står i fokus. Till de många som misslyckats med sina rosor rekommenderar de härdiga kanadensiska buskrosor, så kallade rugosahybrider, som t ex Martin Frobisher, Thérèse Bugnet och Louis Bugnet.
- De är modernt framtagna speciellt för att klara ett tufft klimat. Det är rosor som inte gör en besviken. De är fantastiskt vackra och doftar underbart, säger Gunilla Sköld.
Martin Frobisher blommar rikligt med tätt fyllda, lätt rosa och silkeslena blad. Thérèse Bugnet är döpt efter upphovsmannens dotter och har en stark cerise färg. Louis Bugnet har vinröda knoppar men när blomman slår ut visar den sig vara vit med röda kanter.
- Man tror att den ska bli röd, så blir den vit, säger Åke Karlsson.
- De klarar det mesta, men man ska naturligtvis inte plantera dem i stenhård jord eller på vattensjuk mark. Jorden ska helst vara ganska lätt, säger Gunilla.
Rosor ska inte sättas för nära husväggen, där det är torrt och trångt. Istället de får gärna planteras i en väl tilltagen grop eller kanske ännu hellre i upphöjda bäddar i ett skyddat läge, på en plats där de kan breda ut sig till ett buskage.
- Pimpineller är också tåliga. De odlas mycket i Finland, blommar i maj till juni, och har väldigt vackra, skira färger, tipsar Gunilla.
Även på SLU i Balsgård har man efter många års forskning tagit fram rosor med namn som Balder, Freja och Irmasärskilt lämpliga för våra nordliga breddgrader.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!