Alla tiders Höstmarknad

Den populära höstmarknaden på Färgargården slog än en gång besöksrekord, med uppåt 10 000 besökare den här soliga septemberlördagen. Det var trångt på parkeringen utanför.

Svampexperten Claes-Göran Nilsson  visade vad han hittat i skogen.

Svampexperten Claes-Göran Nilsson visade vad han hittat i skogen.

Foto: Andreas Skogh

NORRKÖPING2009-09-21 03:00
- Så mycket folk! Det är helt otroligt. Så här tjockt hela vägen har det aldrig varit. Jag tror att det var närmare 10 000 besökare, säger Lillemor Johansson från tekniska kontoret som arrangerar höstmarknaden.Totalt var det 70 aktiviteter, inklusive försäljarna som erbjöd allt från perenner, grönsaker, marmelad och plommon till roliga och vackra stickade mössor.Gott om trattisar
Svampexperten Claes-Göran Nilsson hade ett långbord fullt av svamp. Men han hade fått leta i raviner och på norrslänter, ner mot kärr, där det är fuktigare, för att få ihop den skörden, för det är torrt i markerna nu. - Det som finns just nu är trattkantareller och vanliga gula kantareller. Det är det fortfarande gott om, säger Claes-Göran Nilsson.På plats på marknaden fanns också Naturskyddsföreningen som firar 100-årsjubileum. Det firades med miljökabareten Sweet Dreams på höstmarknaden.- Fast här i Norrköping har vi bara funnits i 62 år, säger ordföranden Göran Esbjörnsson."Rädda tjädern"
En aktuell fråga för Naturskyddsföreningen just nu är Holmens planer på att avverka skog vid Jordbromossen, i Rodga-trakten, inte så långt från Sörsjön, marker med gammal skog där skogsfågeln tjäder håller till.- Tjäder finns på den lokala hotlistan för Östergötland, men inte på rikslistan eftersom det fortfarande är gott om tjäder i norra Sverige.Ulla Åman från Lilla Norrby gård i Ringarum sålde äppelmos, tomatmarmelad och färsksaltad gurka. En kund smakade på innehållet i en burk, Ulla-gurka.Världsberömd
- Den är världsberömd i Ringarum! sa Ulla Åman. Pomologen Ingvar Wäreborn från Linköping gjorde sitt bästa att bedöma vad det var för äpplen som besökarna hade med sig.- Norrköping är intressant äppelmässigt, för här kommer så mycket riktigt besvärliga, svårbestämda äpplen, säger han.Något som överraskat honom i Norrköping är också att det dyker upp så mycket Villands glasäpple här. Villand ligger utanför Kristianstad i Skåne. Äpplet är plattrunt, som en ost, gulaktigt och lite rödstrimmigt.- Det är ett underbart äpple, välsmakande. En plantskola måste ha haft det till försäljning här för 30, 40 eller 80 år sedan, säger Ingvar Wäreborn.
559 personer röstade i tävlingen "Bind din vackraste Höstkrans". I vuxenklassen vann Eva Stein & Keijo Lamppu, med sin krans nr 2. På andra plats kom Elisabeth Botvidsson, med krans nr 6, och på tredje plats Frida Botvidsson med krans nr 5. Barnklassen vanns av Felix & Elliot Mazetti, 3 och 5 år, med krans nr 9.Vinnare bland alla som röstat: 1. Ingela Aadamsson 2. Eva Blom 3. Holger Larsson 4. Hans Johansson 5. Wiveca Lind.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om