Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Alla kan inte bli vinnare

Norrköping investerar dyrt för att hamnen ska vara konkurrenskraftig i framtiden. Men det är inte helt riskfritt, enligt Inge Vierth, utredningsledare på VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut.  - Det finns en begränsad godsmängd och alla kan inte vara vinnare, säger hon.

NORRKÖPING2010-03-26 03:00
I år och nästa år investerar Norrköpings kommun drygt 250 miljoner kronor i muddringen av farleden och Kardonbanan, den nya järnvägsanslutningen i hamnen. Staten bidrar med lika mycket. Det är förståeligt att man vill utveckla sin kommun, men det finns risker, enligt Inge Vierth, författare till den alldeles färska rapporten Samhällsekonomiskt underlag för hamnpolitik. - Vi har sett att det görs ganska stora investeringar samtidigt som den allmänna bilden är att det finns en överkapacitet. De kommuner som investerar stort nu kan inte vara helt säkra på att få igen det, säger hon. Mördande konkurrens
Hoten finns där. Om Stockholm lyckas driva igenom bygget av en ny containerhamn i Norvik blir konkurrensen på ostkusten mördande på. När beslutet om lägre svavelhalter i fartygsbränsle börjar gälla 2012 i Östersjön, Nordsjön och Engelska kanalen, finns det en risk att många väljer bort ostkusten och istället lämpar av sitt gods på västkusten för att korta sträckorna med det dyra lågsvavliga bränslet.- Då är en investering i Gävle eller Norrköping inte så mycket värd, påpekar Inge Vierth."Ineffektivt"
Att kommunerna på det här viset konkurrerar med varandra med skattepengar är inte helt lyckat, enligt Inge Vierth.- I ett nationellt perspektiv vill man ha investeringar där de är mest lönsamma. Om flera kommuner vill skapa en stor hamn är risken stor att det leder till ineffektiva lösningar och överkapacitet. Otydligt
Hon tycker att det finns en poäng i att koncentrera investeringarna till ett antal stora hamnar. Det var just vad hamnstrategiutredningen som kom för några år sedan skulle göra och gjorde. Norrköping var en av de utpekade hamnarna. Men Inge Vierth är kritiskt till hur utredningen har använts.- Utredningen pekade ut ett antal hamnar, men det tycks inte få något genomslag i praktiken. Då blir det otydligt vad som gäller."Inte till botten"
Hon är också kritisk till hur utredningen gjordes.- Utredaren gick inte till botten med frågorna. Han tittade var det fanns stora flöden och sedan kompromissades det. Jag hade önskat att man hade haft en mer analytisk ansats, där resultatet blev att man kunde se vad man vinner respektive förlorar på olika lösningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om