Granskningen, som är gjord av Hem & hyra, visar att företagsresan blev cirka 100 000 kronor dyrare i Berlin än motsvarande evenemang i Sverige. Totalt kostade resan, som varade i tre dagar, nästan 11 000 kronor per deltagare.
– Jag har själv inte kontrollräknat det där men det beror på vad du jämför med. Jämför man med förra året då det hölls i Sverige, och med färre personer, så kostar det mindre, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.
Han anser att resan som sådan var nödvändig, av studiebesöksskäl.
– Vi står inför en massa utmaningar. Som till exempel att bygga 200 nya hus per år, säger Lars Löfgren och utvecklar resonemanget med att Berlin har precis det byggnadsklimat som Hyresbostäder vill ha som inspiration.
– Vi jobbade väldigt mycket när vi var där, säger Löfgren.
Är det förenligt med att dricka alkohol på lunchen – även om era riktlinjer skiljer sig åt?
– Vi beställde menyer och där ingick det alkohol. Det var fel och ett misstag och det var jättedumt. Men detta har med sammanhanget att göra, säger Lars Löfgren.
Det finns en viss möjlighet för kommunala bolag att bjuda på alkohol vid så kallad extern representation, med kunder. På Hyresbostäders resa var det dock inte tal om extern representation.
Lars Löfgren berättar också att Hyresbostäder inte följer kommunens riktlinjer fullt ut.
– Det finns en kommunal riktlinje men vi har vår egen policy som inte är kommunal, säger han.
Kan ett kommunalt bolag välja att inte följa de regler som satts upp av kommunfullmäktige?
– Svaret är nej, säger Pär Höglund, kanslichef på kommunstyrelsen.
Han förtydligar att alla kommunala bolag har tagit del av och godkänt kommunens gemensamma ärendedirektiv. Direktiven reviderades något efter det senaste kommunfullmäktigemötet – men kärnan är densamma.
Efter att Folkbladet intervjuat Lars Löfgren, bestämmer Hyresbostäder att slopa den egna policyn och i stället följa kommunens direktiv. Så här sa då Hyresbostäders styrelseordförande Thomas Idenås (S) till Hem & hyra:
– Den åtgärden som jag har vidtagit är att vi fortsättningen ska följa kommunens riktlinjer. Det innebär att intern representation ska vara alkolholfri och att vi följer beloppsgränserna.
Men ärendet kan fortfarande utredas och få konsekvenser för Hyresbostäder, menar Pär Höglund.
– I förlängningen kan det bli så. Om revisionen tycker att detta är ett problem så kan de yttra sig. Det här har ju funnits sedan en tid tillbaka, bestämmelserna är inte nya, säger han.
Kommunfullmäktige kan också komma att tycka till i ärendet framöver.