I Malmö togs beslutet för att underlätta för restaurangbranschen som drabbats hårt ekonomiskt av pandemin och medföljande restriktioner.
Maria Sayeler (S), ordförande för byggnads- och miljöskyddsnämnden i Norrköping, berättar att man nu kommer att undersöka möjligheterna för ett liknande beslut.
– Jag har lyft den frågan till vår förvaltning och vi håller på att utreda det. På onsdag ska vi diskutera det under vårt presidiemöte.
Hon berättar att man redan nu ser för- och nackdelar med förslaget och trycker därför på vikten av att utreda det vidare.
– De hinder vi ser är att man inte kan säkerställa att alkoholen inte ges till minderåriga eller att alltför berusade personer fortsätter att dricka, så det finns helt klart stora farhågor. Men det är frågor som vi kommer att diskutera.
Har krögare lyft det här som ett önskemål?
– En krögare har lyft den här frågan men jag har inte uppfattat det som en allmän opinion bland krögarna. Vi vet dock att den här branschen har det tufft nu så om vi kan göra något för att hjälpa dem så vill vi självklart göra det.
Monica Palombo är alkoholhandläggare vid Norrköpings kommun. Hon berättar att förslaget förutsätter att lagstiftningen som finns i dag sätts ur spel.
– Det cateringtillstånd som finns i dag förutsätter att den som säljer alkoholen är närvarande under hela processen. Det är bara Systembolaget som har tillstånd att bedriva detaljhandel.