Alf Svensson är ute och reser
NORRKÖPINGHar valrörelsen redan börjat - ett helt år före riksdagsvalet? Det undrade man när kristdemokraternas partiledare Alf Svensson plötsligt dök upp i Norrköping igår tillsammans med landshövding Björn Eriksson.- Nja, lite grann kanske, men jag är alltid ute och reser mycket i landet för att hänga med, sade Alf Svensson som igår försökte hänga med på en rundvandring hos högteknologiska forskningsföretaget Acreo.
Alf Svensson, kristdemokraternas partiledare, hade tydligen roligt när han igår besökte forskningsföretaget Acreo i Norrköping. Här visar skyddsklädde laboratorieingenjör Anurak Sawatdee upp en cd-skiva han arbetar med, men det är förstås ingen vanlig cd-skiva... FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
Acreos platschef Mårten Armgarth tog tillfället i akt och påpekade att svenska staten är mycket snål, när det gäller forskningsanslag till företag typ Acreo, jämfört med exempelvis USA och Finland.
- Där går 30 procent av forskningspengarna till företag och 70 procent till universitet och högskolor medan siffrorna för Sverige är tre procent till företagen och 97 procent till skolorna.
- Här bör vi få mer jämvikt och balans mellan skolor och företag, för att vi i Sverige ska kunna hänga med i utvecklingen framöver, menade Mårten Armgarth.
<b>Inte förvånad</b>
Alf Svensson var dock inte helt förvånad över siffrorna:
- Nej, det vet vi väl att exempelvis USA har väldigt stora riskkapital till forskningsföretag och de styr mycket av den utvecklingen, även om det inte alltid går så bra och staten till och med kräver pengar tillbaka i vissa fall.
- Men det är ändå viktigt att få en inblick i vår forskningsindustri och deras villkor, poängterade Alf Svensson, för det är ju i elektronikbranschen som Sveriges framtid ligger, när vi nu förlorar annan sorts verksamhet till länder med billigare arbetskraft.
Alf Svensson hade också en personlig önskan:
- Kan ni inte forska fram ett larm i mobiltelefoner, för exempelvis kvinnor som blir sexuellt trakasserade och knivskurna, som häromdagen i Stockholm, så att vi får kvinnofrid i Sverige igen?
- Jo, svarade Mårten Armgarth, tekniken finns redan, men det gäller bara att någon tillverkare satsar på detta och ger oss uppdraget att forska fram lämpliga produkter för detta ändamål.
<b>"Rymdmänniskor"</b>
Acreos avdelningschefer Per Dannetun och Magnus Danestig hann också berätta om sina respektive projekt och framtidsplaner inom områdena elektronik, optik och mikrosystemteknologi för Alf Svensson innan det var dags för en rundgång i företagets åtta forskningslaboratorier, där allt måste vara kliniskt rent och där de anställda därför går klädda som rena rymdmänniskorna.