När jag träffar Elin och barnen i villan i Övre Skriketorp är det inte mycket som tyder på att Alexander för tre veckor sen kämpade för sitt liv på Vrinnevisjukhuset. Alexander som hänger på mammas arm ser pigg ut, men Elin berättar att det fortfarande piper när han andas ibland. Och han måste få medicin två gånger dagligen.
Att Alexander skulle drabbas av det fruktade RS-viruset, respiratoriskt syncytialvirus, fanns inte i Elins föreställningsvärld. Hon tänkte nämligen att deras son redan drabbats tillräckligt hårt sin första tid i livet. Han föddes tio veckor för tidigt och fick bara några dagar gammal sjukdomen NEC. Det är en allvarlig tarminflammation som i första hand drabbar för tidigt födda barn.
– Det här gjorde honom extra skör inför RS-virus, berättar Elin, samtidigt som hon ammar honom vid köksbordet.
En stor del av sommaren tillbringade Alexander på Karolinska i Stockholm. Blindtarmen och en bit av tjocktarmen opererades bort och han fick stomipåse. En period var han så sjuk att han fick ligga i respirator. Efter två månader, i början av oktober, åkte familjen tillbaka till Stockholm för en sista operation där tarmen opererades ihop igen och stomipåsen togs bort.
– Då hade RS-viruset börjat ta fart och de sa att de egentligen inte hade tid med oss, det var så många som behövde vård för RS. Men vi hade tur, säger Elin.
Familjen hann vara hemma och njuta av bäbislyckan en vecka innan RS-viruset slog till. De är säkra på att smittan kommit genom storebror Anton som gått till förskolan och själv blev sjuk i feber i över en vecka.
– Vi är säkra på det för vi har inte träffat några andra. Läkarna sa också att nästan uteslutande hade alla smittade barn ett äldre syskon som varit på förskola.
Symptomen var till en början vaga, med enbart hosta och nysningar, berättar Elin. När hon ringde 1177 fick hon rådet att åka in eftersom han hade en sjuk storebror och en tidigare sjukdomsbild. Det visade sig att Alexander hade problem med att syresätta sig och fick syrgas direkt.
– Jag tyckte ändå det var lugnt. Men de sa att det skulle bli värre, det brukar "peaka" runt dag fem till sju.
Och så skulle det bli. Alexander blev sämre och sämre och vården fick växlas upp. Först fick han hjälp att andas genom en högflödesgrimma, och när inte det räckte fick de sätta in en så kallad cpap.
– Det är ett andningsstöd där man ökar trycket ännu mer. Det blir som intensivvård eftersom det kräver ständig övervakning av personal, säger Elin.
Hur mådde du då?
– Jag kunde inte sova, det var vara kaos. Jag och min man fick turas om att hålla honom upprätt. Att se honom lida och inte kunna göra något... Man måste bara försöka hålla ut och underlätta för honom.
Självklart var familjen påverkad av det de tidigare varit med om.
– Man tänker ju det värsta, att nu dör han. Det var nära att han skulle hamna i respirator, det får inte hända igen, han klarar inte av det, tänkte jag.
Att vården var hårt belastad av de många RS-fallen märktes.
– Vi fick dela rum med en annan familj, där även det barnet hade cpap. Det är oerhört resurskrävande när det behövs en personal per barn dygnet runt.
Under dag sju mådde Alexander som sämst och läkarna förberedde för respirator. Men sen vände det.
När kunde du andas ut?
– Vården växlades ner och när han gav mig ett leende, dag nio kanske, då kände jag att nu kommer han tillbaka.
Efter sjukhusvård i totalt 17 dagar kunde familjen åka hem och nu har de varit hemma i drygt tre veckor.
Känner du ånger idag att storebror gick till förskolan?
– Jag kan tänka så men försöker att inte göra det. Det har varit så tufft med hans tidigare sjukdom och det har krävt så mycket av mig att det inte var schysst att låta Anton vara hemma. Han mår bättre av att komma iväg till förskolan.
Vad råder du andra med spädbarn?
– Har man inte haft RS-viruset så skulle jag hålla de stora barnen hemma om det går. Jag kan tänka mig att det är de värsta veckorna nu och att det lugnar ner sig sen.
Elin vill också uppmana andra föräldrar att inte skicka iväg snoriga och sjuka barn till förskolan.
– Tänk på att det finns en annan målgrupp som kan bli väldigt sjuk i RS. Det finns många likheter med corona eftersom det sätter sig på lungorna. Fortsätt hålla fast vid restriktionerna. Det är en mardröm att hamna där.