Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Åldringarna blev kränkta"

NORRKÖPING En biståndshandläggare inom omsorgen i Norrköping har polisanmälts av kommunen. Kvinnan har vid sex tillfällen tvingat äldre personer att flytta trots att de velat bo kvar hemma.

Norrköping2007-02-21 06:00
Det hela uppdagades innan årskiftet när kvinnan var sjukskriven och andra handläggare på kommunen fick ta över hennes arbetsuppgifter. Det hade även kommit in klagomål mot handläggaren. Nu i mitten av februari lämnade kommunen in polisanmälan mot henne. Kvinnan är sedan en tid tillbaka avstängd från sitt arbete.

Allvarligt kränkta
Lars Carlsson, chef för vård och omsorgskontoret i Norrköping, säger att handläggarens agerande allvarligt kränkt de sex åldringarnas rätt att bestämma över sig själva när de mot sin vilja tvingats att flytta från sina hem till så kallade korttidsboenden och permanentboenden för äldre.
- Det tycker jag är en allvarlig integritetskränkning, säger Lars Carlsson. De här personerna har klart uttryckt sin ståndpunkt att de inte vill flytta.
De drabbade personerna var alla över 80 år gamla. Lars Carlsson säger att de varit skröpliga rent fysiskt, men helt klara i huvudet. I samtliga fall var det de äldre personernas anhöriga och i ett fall även en sjuksköterska som tyckt att de äldre borde flyttat från sina hem till ett annat boende. Men vad anhöriga eller andra tycker har ingen betydelse. Eftersom handläggaren handlat tvärtemot de äldres vilja är kommunen enligt lag tvungen att polisanmäla henne.
- Även om de här personerna varit i livets slutskede kanske man borde låta dem dö hemma, säger Lars Carlsson.
I ytterligare ett fall var handläggarens dokumentation så dålig att kommunen tvingats polisanmäla henne.

20 andra ärenden
Förutom de sju ärendena som lett till att kvinnan polisanmälts finns det brister i dokumentationen i 20 andra ärenden som hon haft hand om. Lars Carlsson säger att polisutredningen får visa varför handläggaren har handlat som hon gjort.
- Det är inte så att det är vanligt förekommande att biståndshandläggare fattar beslut som går stick i stäv mot den enskildes önskan, säger Lars Carlsson. Jag tror att det handlar om att man är väldigt lyhörd över vad anhöriga och andra professionella aktörer tycker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om