Äldre riskerar bli lurade

Äldre personer i Norrköping, har blivit lurade på både sina rullatorer och även pengar av fräcka bedragare.

Luras. Äldre personer i Norrköping med rullator, riskerar att luras på både rullatorn och pengar, av bedragare som härjar i stan.

Luras. Äldre personer i Norrköping med rullator, riskerar att luras på både rullatorn och pengar, av bedragare som härjar i stan.

Foto: Hasse Holmberg/TT

NORRKÖPING2017-06-16 17:00

Det berättar en person, som Folkbladet talat med och som berättar hur det går till:

– Det är ett par personer som ringer på hos äldre personer och säger att de ska byta ut deras rullator mot en ny modell.

– Sedan tar de fram en bärbar dosa för kontokort och ber personen i fråga att ta fram sitt kontokort och betala en summa för den nya rullatorn.

Vad händer sedan?

– De förklarar att de har den nya rullatorn nere i bilen. Och jag har hört personer som betalt upp till 20 000 kronor för en ny rullator med extra utrustning.

Har de fått en ny rullator?

– Nej, när betalningen är klar, tar de med sig personens rullator och går ner för att hämta en ny, men sedan försvinner de snabbt från platsen med både den gamla rullatorn och eventuell penninginbetalning.

Känner du själv någon som drabbats?

– Ja, en väninna till mig som är 95 år och bor i Navestad, fick besök av de här herrarna. De ringde på porttelefonen och bad att få portkoden och när de sade att det gällde hennes rullator, så gav hon dem koden.

– Strax därefter kom det upp en ung och till synes trevlig kille. som förklarade att han skulle byta ut rullatorn med en ny, som låg nere i bilen. Hon skulle få välja färg och så sa hon att hon ville ha en korg på den nya rullatorn, precis som på den gamla.

– Då förklarade han att hon får betala extra för en korg och sedan plockade han upp sin kontokortsdosa och sa att hon får betala direkt med sitt kontokort.

Vad kostade utrustningen?

– Han hade ännu inte sagt någon summa, men direkt sa min väninna att hon inte hade något kontokort, utan att hennes dotter tagit hand om kortet. Vilket var en ren lögn, men eftersom hon började ana oråd, så tillgrep hon snabbt den lögnen.

Och vad hände då?

– Då gav den här mannen upp och gick därifrån, men han var inte oförskämd eller nåt, utan bara gick iväg. Men hon förstod att hon hade varit nära att bli lurad, så då ringde hon mig och därefter ringde jag polisen och anmälde det inträffade bedrägeriförsöket.

Hos polisen bekräftar Hanna Andersson att hon fått in anmälningar om bedrägeriförsök angående rullatorer:

– Vi har mig veterligen inte fått in någon stöldanmälan, men däremot en person som försvann med ett kontokort han fick av en äldre, som han ville sälja en ny rullator till. Men efter en snabb polisanmälan hann kortet bli spärrat innan det hann göras något uttag.

– Men visst är det bra med en varning, om man råkar ut för någon hemma, som vill ta betalt för en ny rullator. Då kan det mycket väl vara ett bedrägeriförsök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om