Äldre kvinna utsatt för bedrägeri – lurades på 240 000

En kvinna i 85-årsåldern utsattes på tisdagen för bedrägeri och lurades på 240 000 kronor. Polisen har gjort en anmälan om grovt bedrägeri.

Norrköping2022-04-05 21:45

Det var vid 19.32 på tisdagskvällen som polisen kontaktades om ett åldringsbrott i Norrköping.

En kvinna i 85-årsåldern hade blivit lurad på en större summa pengar.

Kvinnan hade blivit uppringd av en okänd person som utgav sig för att vara från Svea Inkasso och hävdade att kvinnan hade en skuld på 18 000 kronor som behövde hanteras. 

Kvinnan kopplades då till en annan person som lurade henne att föra över pengar.

Totalt blev kvinnan av med 240 000 kronor från sitt bankkonto. 

– Det här är ett väldigt stort problem i dag. Bedragarna har olika sätt för att lura till sig pengar men gemensamt är att man vill få den som blir uppringd att lämna koder till bank eller bankkort, eller att man ska logga in på sitt bank-id. Just det här att någon ringer och säger att man har en skuld som man vet att man inte har är något vi har sett en hel del av sista tiden, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson.

Polisens uppmaning är att aldrig lämna ut några uppgifter på någon annans uppmaning, om man inte själv har ringt till sin bank.

– Ibland kan de som ringer upp försöka skapa stress, oro eller vara hotfulla för att få personen att göra som den blir tillsagd. Det bästa man kan göra är bara att lägga på. Tänker man att det är någon substans i det de säger så ska man ringa banken själv, säger Björn Öberg.

Polisen har hållit förhör med kvinnan och gjort en anmälan om grovt bedrägeri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!