Akutstängning drabbar misshandlade kvinnor
Misshandlade kvinnor riskerar att inte få den hjälp de behöver. Nu vill polis och personal på Frideborg uppmärksamma de kvinnor som på grund av akutens besparingar inte får sina skador dokumenterade. - Man slår undan möjligheten att arbeta mot det här problemet. Tid är oerhört viktig för dessa kvinnor som har svårt att orka ta sig till akuten i Linköping, säger Ingrid Anund, samordnare för kvinnor på Frideborg.
Stängningen av kirurgakuten drabbar också misshandlade kvinnor som behöver vård och undersökning. En resa till akuten i Linköping kan vara en övermäktig ansträängning för en misshandlad kvinna. Bilden är arrangerad. FOTO: SCANPIX
Foto:
- I den situationen som kvinnorna befinner sig i är det svårt att ta sig till akuten i Linköping. Att sitta och vänta på polis eller ambulans, skadad, skakad och hotad. Det är så mycket som gör att tid är så viktigt, förklarar Ingrid Anund.
För de utsatta kvinnorna är en läkarundersökning och dokumentation av skadorna oerhört viktig för att stoppa och bevisa misshandeln. Men nu ser både polis och personal på Frideborg att arbetet mot de här problemen har försvårats.
- Får de inte ett läkarintyg så får de inte bevis som stärker att deras berättelse är sann i en rättegång. Följden av akutens nedskärningar kan i slutänden bli att åtalet mot mannen läggs ner i brist på bevis. En rättegång som annars innebär slutet på ett helvete både för kvinnan men mycket ofta även för gemensamma barn, forsätter hon och berättar om en kvinna som ombads att antingen vänta på att senare bli skjutsad av polis eller att vänta tills akutmottagningen på Vrinnevisjukhuset öppnade på morgonen.
- Men var ska hon vänta? Ska hon gå hem igen, där den misshandlade mannen troligen finns. Tid är så oerhört viktig för dessa kvinnor, konstaterar Ingrid Anund.
Polisen i Norrköping beklagar att de inte har möjlighet att köra kvinnorna till akuten i Linköping och är mycket missnöjda med dagens situation.
- Vi känner också att vi inte kan utföra vårat arbete på det här sättet. Blir det ingen dokumentation av skadorna kan vi inte bevisa vad som hänt. Dessutom har vi ibland svårt att få tag på de personer som uppsöker vård på Universitetssjukhuset i Linköping, säger Dick Gudjonsson, chef för ordningspolisen i Norrköping och berättar om ett fall där den misshandlade hunnit från sjukhuset när polisen från Norrköping kommit fram.
1040 fall 2003
I Norrköping inträffade förra året totalt 1040 misshandelsfall under kvälls- och nattetid. Det är 36 färre fall än vad som inträffade i Linköping under samma tidsperiod. Under större delen av den tiden har Norrköping inte längre en fullvärdig akutmottagning.
- En fördröjning i hanteringen innebär ofta att den misshandlade inte vill medverka till anmälan. Då är det omöjligt för oss att gå vidare när skadorna inte dokumenterats av läkare, konstaterar Dick Gudjonsson.