Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Akuten hotad - igen

Akuten på Vrinnevisjukhuset är hotad. Igen.
Ortopedläkarna försvinner en efter en. Till hösten finns inte tillräckligt många kvar för att hålla igång jourverksamheten.
- Det är jättekris, säger Peter Rockborn, ställföreträdande verksamhetschef på ortopeden.

- Vi kommer inte att kunna täcka jouren i höst, säger Peter Rockborn, ställföreträdande verksamhetschef på ortopeden i Norrköping. Akuten är beroende av ortopedjouren och därför kommer man att tvingas stänga den. Vi är i ett väldigt kritiskt skede. 
Foto: Jan Forsby/Arkivbild

- Vi kommer inte att kunna täcka jouren i höst, säger Peter Rockborn, ställföreträdande verksamhetschef på ortopeden i Norrköping. Akuten är beroende av ortopedjouren och därför kommer man att tvingas stänga den. Vi är i ett väldigt kritiskt skede. Foto: Jan Forsby/Arkivbild

Foto:

NORRKÖPING2005-07-05 06:00
Vrinnevisjukhuset får in lika många akutfall som Universitetssjukhuset i Linköping. Många av dem är arm- och benbrott.
- Akuten står och faller med ortopeden, säger Peter Rockborn. Det krävs 14 ortopedläkare för att hålla igång jourlinjen
Vid årsskiftet flyttades merparten av de planerade höftledsoperationerna till sjukhuset i Motala. Från 2007 ska alla sådana operationer göras i Motala.
På Vrinnevisjukhuset finns då inte mycket kvar för ortopedläkarna att göra förutom jourtjänstgöringen.

Titthål
- Knä- och höftledsproteser står för 75 procent av verksamheten på ortopeden, säger Peter Rockborn.
Kvar finns några titthålsoperationer i knä och axlar tillsammans med ett stort akutuppdrag.
- Det måste finnas en balans mellan det akuta och den planerade verksamheten, säger Peter Rockborn. Ortopeden kan inte bara ha 14 läkare som har jour. Vi har läkare här som inte får arbeta med det de har utbildat sig för och som de har sysslat med i 20, 30 år.
Det gör att läkarna försvinner från ortopeden på Vrinnevisjukhuset. De två underläkare som nyligen anställdes har redan sagt upp sig.
Totalt har sex läkare på ortopeden slutat sedan den nya organisationen trädde i kraft.
- Och det är omöjligt att rekrytera nya läkare, säger Peter Rockborn. Ingen vill jobba på ett ställe där de inte får arbeta med det de har utbildat sig för.
Som det ser ut just nu går det inte att täcka upp jourlinjen till hösten.
- Och då måste akuten stängas, säger Peter Rockborn. Vi är återigen i en kritisk fas.
Den centrala ledningen säger att läkarna måste räkna med att jobba på två sjukhus. Minst.
- Vi kan tänka oss att jobba på två sjukhus om det är i Linköping och Norrköping, säger Peter Rockborn. Men Motala är för långt borta. Dessutom behöver vi ha läkare i Norrköping på dagtid också. Annars vittrar ortopeden sönder. Det måste finnas kompetens.
- Om ortopederna är i Motala på dagtid, finns ingen uppbackning på Vrinnevisjukhuset. När man själv är knäspecialist och det kommer in ett lårbensbrott måste man kunna ta ner och rådfråga en kollega. Om höftledsspecialisten då är i Motala finns ingen att rådgöra med. Patienterna måste veta att de får den bästa omvårdnaden när de kommer hit.

Brev till ledningen
Samtliga läkare på ortopeden i Norrköping har skrivit ett brev till centrumchefen och landstingsdirektören. I det uttrycker de sin oro över den nuvarande situationen. I brevet kräver de att ortopeden på Vrinnevisjukhuset ska få behålla de planerade höftledsoperationerna.
De är också missnöjda med att det gamla joursystemet har ändrats för att spara in en person. Dessutom vill de ha en lokal chef.
- Rollerna försvann vid omorganisationen, säger Stig Eric Åström, överläkare på ortopeden i Norrköping. Vi har fått en tungrodd byråkrati, istället för en platt organisation har man byggt en pyramid.
Peter Rockborn, som tidigare var verksamhetschef och som nu är ställföreträdande verksamhetschef, håller med.
- Jag har inte mandat att få verksamheten att fungera, det ligger på länsplan. Tyvärr är det patienterna som kommer i kläm, även om alla medarbetare gör sitt yttersta. En fungerande organisation och medarbetare som är tillfreds med sitt jobb är en garanti för god vård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om