Akuten bröt mot lagen - avslöjade avvisad man
Akuten i Norrköping kan ha brutit mot sekretesslagen när de kontaktade Migrationsverket om en patient. Mannen som blivit avvisad gömmer sig undan myndigheten men hade så ont att han var tvungen att uppsöka akutsjukvård. Någon vård blev det inte. Mannen lämnade akuten av rädsla för att bli hämtad av polisen.
- Om han skulle få ett nytt skulle han betala den vanliga patientavgiften men annars skulle det bli betydligt dyrare för honom att få vård, berättar Karina Möller, verksamhetschef för akutkliniken i Norrköping.
"Ett misstag"
För att få reda på hur man skulle göra kontaktade sjukvårdspersonalen Migrationsverket och riskerar därmed att ha brutit mot sekretesslagen.
- I det avseendet gjorde vi ett misstag. Det är otroligt olyckliga omständigheter och det kommer inte att hända igen, säger Karina Möller men påpekar att det aldrig var sjukvårdspersonalens avsikt att avslöja var mannen befann sig och därmed riskera att polismyndigheten kunde gripa honom för avvisning.
Undantag
Joakim Beck-Friis, jurist på Socialstyrelsen i Stockholm förklarar att akutpersonalen kan ha gjort sig skyldig till sekretessbrott. Sekretesslagen säger att sekretess gäller uppgifter om en enskilds hälsotillstånd och andra personliga förhållanden.
- När de börjar tala om en viss patient, att han finns på en inrättning, så finns det risk att de redan med det har sagt mer än de får, säger Joakim Beck-Friis.
Det finns flera undantagsregler men det gäller inte avvisade personer som gömmer sig undan myndigheter. Det är bara om polismyndigheten tar kontakt och frågar efter en viss person som personalen har skyldighet att svara om den finns där eller inte.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!