Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Akuten anmäld för felbehandling

NORRKÖPING
70-åringen var medvetslös och hade en varig hjärnhinneinflammation. Men efter att han anlänt till Vrinnevisjukhusets akutmottagning dröjde det nästan nio timmar innan han fick antibiotika.
Nu har händelsen anmälts till Socialstyrelsen.

Norrköping2002-07-02 00:00
Det var den 5 april som anhöriga hittade 70-åringen medvetslös på golvet i sitt hem. De ringde ambulansen och i journalen noterades att mannen inte svarade på tilltal.
Ambulanspersonalen fick uppgifter som tydde på hjärnhinneinflammation. Mannen hade varit förkyld med halsont, frossa och tilltagande smärtor i öronen och i magen.
Sjukdomen diagnostiseras genom det typiska insjuknandet och att vissa bakterier (pneumokockbakterier) finns i blod och hjärn- och ryggmärgsvätska.
Blivande läkare får lära sig att behandling av misstänkt hjärnhinneinflammation ska påbörjas snabbt, helst inom en halvtimme. Om något prov från ryggmärgsvätskan inte hinns med ska behandlingen med antibiotika påbörjas ändå, helst efter att ett blodprov tagits.

<b>Ökad risk för allvarliga men</b>
Men det dröjde nästan nio timmar innan mannen fick sin första dos antibiotika.
I en Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Jönköping skriver Lars Eriksson, chef för infektionskliniken, att mannen utsattes för en ökad risk att avlida eller få allvarliga men av sin hjärnhinneinflammation.
Enligt Lex Maria är den som arbetar inom hälso- och sjukvård tvungen att anmäla om en patient skadas eller löper risk att skadas.
Mannen fick vårdas på intensivvårdsavdelningen för bland annat kramper. Tjugo dagar efter att han kom in till akuten skrevs han ut med bland annat nedsatt minne och koncentrationssvårigheter.

<b>Snabbare bedömning</b>
Enligt Lars Erikssons bedömning måste det ha varit självklart att 70-åringen var svårt sjuk och därför borde han ha fått en snabb bedömning. Infektionskliniken har ingen primärjour, utan enbart en läkare som är nåbar för diskussion och hjälp vid behov.
Infektionssjuka patienter bedöms i stället av medicinklinikens primärjour.
Men efter händelsen har chefsläkare på de olika klinikerna kommit överens om att medarbetarna på akutkliniken och medicinkliniken ska få mer utbildning om svåra infektionssjukdomar.
Orsakerna till förseningen tros enligt sjukhuspersonal vara den höga arbetsbelastningen på akutmottagningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om