Akutbeslutet ändras - om det är motiverat
- Var det ett bra beslut?Laban Bengtsson, ombudsman i partidistriktet (s) i Östergötland funderar och tittar ut över Norrköping från sitt rum på sjätte våningen i Fackens hus, det som var Folkets hus.Han säger inte att frågan är fel ställd. Men han vill gärna nyansera bilden, inte måla i svart eller vitt.
Ingen PR-verksamhet. De svåra besluten måste också tas, även om partiet inte plockar poäng på nedläggning av sjukhusavdelningar och skolor, säger Laban Bengtsson. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Den debatt som förs är saklig och lugn, även om det finns olika kulturer och olika intressen, säger Laban.
Något rosornas krig är det inte. Säger ombudsmannen.
Självkritik
Någon konflikt mellan sina egna delvis olika roller ser han absolut inte.
- Det pågår stora förändringar av sjukvården och äldreomsorgen i hela landet. Det som sker i Östergötland är ingen enskild händelse. Vi har en allt mer åldersstigen befolkning som kräver alltmer vård och omsorg. Det enda vi vet är att behoven kommer att öka, säger han.
- Men visst finns det skäl för självkritik, stor självkritik.
- Vi måste bli bättre på att prata mer med olika grupper innan vi fattar beslut om stora förändringar. Det är viktigt med öppenhet. Vi måste också vara beredda att ändra felaktiga beslut, funderar han.
Han är helt övertygad om att de diskussioner som pågår mellan landstings- och kommunledningarna kommer att innebära korrigeringar av tidigare beslut - om det visar sig att det är motiverat.
- Antingen det leder till oacceptabla försämringar eller att man felbedömt effekterna ekonomiskt så kommer de att göra de förändringar som kan behövas. Det finns ingen prestige i detta, säger Laban.
- Visst förstår jag att folk i Norrköping är upprörda. Men det förekommer också en del felaktigheter i debatten. Det är ju inte så att man inte har rätt att få en medicinsk bedömning. Den rätten har alla, oavsett vad man söker för.
- Det finns till och med de som tror att all akutvård i Norrköping är nedlagd.
- Vi har bättre sjukvård idag än vi hade för 15 år sedan, även om många tycker sig se en försämring. Man klarar mer nu och det leder till att vi lever längre. Samtidigt så får vi en allt äldre befolkning. Det betyder att andelen av våra samlade resurser som går till sjukvård och äldreomsorg måste öka. Tidigare har man använt osthyvelsmetoden. Nu har man i stället tagit tårtbitar, som exempelvis BB i Motala.
Det är vad man också brukar kalla strukturförändring, specialisering, centralisering, koncentration.
- Den högspecialiserade vården måste koncentreras till vissa ställen för att vi ska få bästa möjliga vård, säger Laban.
- Men jag är ingen expert, tillägger han.
Nya förändringar
Kommer det att hålla med de förändringar man nu genomför? Blir det nya smärtsamma operationer?
Nu blir han lite osäker, vem vet något om framtiden.
- Med vad vi vet idag så bör det hålla. Vi kommer att få tillväxt i samhällsekonomin, det betyder att vi får nya resurser som kan satsas på vården och omsorgen. Jag tror att vi får se en utbyggnad av sjukhemmen och äldreomsorgen. Många äldre vill bo kvar hemma så länge det är möjligt och det kräver ökade resurser till lasarettsanknuten hemsjukvård och den palliativa vården (vård i livets slutskede).
- Jag tror det blir stabilt de närmaste åren.
Tror inte på privatsjukhus
Att det är landstinget som ska driva sjukhus även i framtiden är han fullt och fast övertygad om.
- Jag tror inte på att driva sjukhus som aktiebolag. Däremot kan jag tänka mig att man lägger ut vissa delar på entreprenad, liksom man har det med delar av primärvården och omsorgen.
- Landstingen ska vara kvar som ansvariga för driften. Norrköpings skulle till exempel aldrig klara av att driva Vrinnevi på egen hand. Och staten som sjukvårdsansvarig tror jag inte alls på. Det skulle troligen innebär en stark koncentration till de sju regionsjukhusen.
Landstinget är bäst på att klara en bra vård åt alla östgötar, därom är Laban Bengtsson övertygad.
Bra system
Och Norrköping får tillbaka sin kirurgakut även nattetid och helger?
Nu ler han underfundigt.
Den gubben går inte en rutinerad ombudsman på.
- Vi har riggat ett bra system, säger han.
Med det menas antagligen att det kommer att fattas kloka beslut och om det är klokt att återställa akuten så blir det så.
"The system works" som de säger i Amerika när de avslöjat massmördare eller Watergateinbrott..
11 september
Den 11 september, av alla datum, samlas de 101 socialdemokraterna i partiets repskap för att diskutera sjukvårdsfrågorna. De 101 bestämmer i och för sig inte vad landstinget ska göra, men givetvis har mötet betydelse. De som sitter där är i stor utsträckning samma personer som kommer att besluta om listorna inför landstingsvalet 2006 (listorna fastställs av arbetarekommunerna).
Ombudsman Laban är inte alltför orolig inför den kommande debatten. Även om få frågor har engagerat partimedlemmarna så mycket som denna. Även om nedläggningar av akuter och skolor inte precis leder till långa köer av medlemssökande till partiet.
- Det är ingen PR-verksamhet, säger han.