Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Åklagaren yrkade på fängelse för Figaros kapten och maskinchef

NORRKÖPING
Miljöåklagare Christer Pettersson yrkade i går på fängelse för kaptenen och maskinchefen på fartyget Figaros som misstänks för ett oljeutsläpp i Östersjön. Han yrkade också på en företagsbot på en miljon kronor. Männens advokater menade att åklagaren inte lyckats bevisa någonting och avfärdade företagsboten som "absurd".

Norrköping2001-10-12 00:00
I går avslutades den tre dagar långa rättegången vid Norrköpings tingsrätt mot männen som står åtalade för brott mot lagen om åtgärder mot föroreningar från fartyg.
Miljöåklagare Christer Pettersson menade att det här var det viktigaste målet i hans karriär och att Norrköpings tingsrätt här har en unik möjlighet att sätta en prislapp på vad det ska kosta att förorena Östersjön med olja.
- Det är ett mycket, mycket ovanligt mål.
- När det gäller vad jag kallar klassiskt oljeutsläpp finns det nästan inga domar över huvud taget. Därför är det här målet så väldigt viktigt. Det handlar om hur vi ska ha det i Östersjön i framtiden, menade Christer Pettersson.
Det sker ca 700 konstaterade utsläpp i Östersjön på ett år. Därtill kommer ett okänt mörkertal. En fällande dom skulle få en mycket stor preventiv effekt, menade åklagaren. Att det läggs så få åtal beror på att det är svårt att till stånd ett sådant. Det är en mängd pusselbitar som ska falla på plats, sa Christer Pettersson.

<b>Yrkade på fängelse</b>
JAS-piloternas iakttagelser av oljebältet utanför Västervik den 13 februari och Figaros i närheten, vad sjöfartsverkets inspektör sett ombord vad gäller tank- och rörledningssystem, samt att ett prov taget i kölen på fartyget, som visar att det finns starka skäl att anta att oljan kommer från Figaros, är några av pusselbitar som åklagaren menar fallit på plats här.
Åklagaren påstår i första hand att man uppsåtligen pumpat ut en blandning av olja och vatten från kölen på fartyget, via ett förbjudet system med lösa slangar, och att det handlar om ca 1 000 liter olja. Christer Pettersson yrkade på att både maskinchefen och kaptenen, som via ett bolag äger fartyget, ska dömas till fängelse. Han yrkade också på en företagsbot på en miljon kronor.
Om tingsrätten skulle finna att oljeutsläppet skett av oaktsamhet yrkar åklagaren på villkorlig dom och böter. Han ville också på att männen skulle häktas på grund av risken att de undandrar sig straff, en begäran som domstolen avslog.

<b>"Åklagaren har inte lyckats"</b>
De båda männens försvarare vände sig mot att åklagaren och sjöfartsverkets inspektör i massmedia tidigt "poserat" framför fartyget i Norrköpings hamn och att bilden varit av ett "solklart miljöbrott". De ifrågasatte också sjöfartsverkets inspektörs objektivitet, eftersom han medverkat vid polisförhör och samverkat med åklagaren.
De hävdade att det 3,4 km långa regnbågsfärgade oljebältet endast innehöll 40-80 liter olja, och att det inte är visat, även om det inte går att utesluta, att oljan kommer från Figaros.
En utredning som försvaret presenterade och en tillkallad tysk expert visade att det funnits en felaktig ventil som kan ha gjort att olja av misstag läckt ut. I så fall en "ren olyckshändelse" som inte är straffbar, menade advokaterna. De anser att det inte finns något motiv för en avsiktlig förorening. Tömning ingår i hamnavgiften i svenska hamnar och en tid för det var också beställd i Västerås.
- Åklagaren har inte lyckats i sin bevisföring, menade advokaterna som avfärdade företagsboten på en miljon som "fullständigt absurd".
Dom avkunnas den 1 november.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om