Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Åklagaren ser hoten som personliga

Det är med en ovanlig brottsrubricering som hotbilden mot folkpartister utreds.
- Det är misshandeln och hoten tillsammans som gör att de ska bedömas som Brott mot medborglig frihet. Det är utifrån det lagrummet som polisutredningen ska inriktas, säger Chefsåklagaren Torsten Angervåg som har gått in som förundersökningsledare i ärendet.

NORRKÖPING2010-08-25 03:00

Efter hoten och misshandeln av folkpartister i augusti har chefsåklagaren givit polisen direktiv att arbeta utifrån en speciallagstiftning: Brott mot medborglig frihet. Ett ovanligt brott som kan begås genom tvång eller hot där syftet är att påverka den allmänna åsiktsbildningen och innebär att yttrande-, församlings- eller föreningsfriheten sätts i fara. Det kan vara riktat mot en politisk organisation, fackföreningar, näringslivssammanslutningar eller liknande. Med den lagen som grund kan åklagaren fatta beslut om att frihetsberöva personer.

Inte organiserat
- Den uppfattning jag har i nuläget är att det är uttryck för en eller två personers personliga uppfattning och att det inte ligger någon form organiserad kampanj bakom angreppen mot valarbetarna, säger Torsten Angervåg.

Utredningen drivs utifrån förutsättningen att det finns politiska motiv bakom brotten.

- Av den dragning jag fått från polisen så drar jag slutsatsen att det inte går att utesluta att det finns ett politiskt motiv bakom, och då ska man utgå från att så är fallet tills man har kommit fram till att det inte är det, säger han.

- Samtidigt så betyder inte det att det på något sätt är organiserat.

Straffskärpning
Det är genom polisförhör och andra åtgärder som åklagaren vill få svar på om det finns politiska motiv bakom attackerna.

De brott som har polisanmälts är misshandel och olaga hot. För den typen av brott finns det utrymme för straffskärpning i lagtexten på samma sätt som om det skulle röra sig om homofobiska eller rasistiska motiv. I bedömning vägs också förmildrande och försvårade omständigheter in. Politiskt motiv nära inpå ett val är enligt Torsten Angervåg försvårande omständigheter.

Två delar
Han vill dela in åtgärderna som vidtagits i det här ärendet i två delar. Den ena är säkerhetsfrågan kring valrörelsen. Där finns det en särskild organisation hos polisen i Östergötland.

- Där vet jag att det pågår en diskussion inte bara med Folkpartiet utan även de andra partierna. Där känner jag mig trygg i att polisen gör allt vad man kan för att valrörelsen ska få fortsätta utan ytterligare störningar.

Den andra delen gäller i första hand förundersökningen mot den misstänkte 45-åriga mannen, men också mot en annan utpekad person bakom hoten via SMS och telefon.

- Där kan jag inte kommentera vilka åtgärder som vidtagits, mer jag än att ser allvarligt på det inträffade och att polisen prioriterar ärendet.

Tre incidenter ligger till grund, alla inblandade är somaliska män:

1. 7 augusti - Misshandeln vid stadsbiblioteket. Där misstänks 45-åringen.

2. 11 augusti - Olaga hot via SMS och telefon. En annan man finns utpekad som misstänkt men 45-åringen är inte avskriven från fallet.

3. 21 augusti - Olaga hot vid en moské mot två målsägare. 45-åringen är misstänkt. Den ena målsägaren var den som också fick hoten vid incident 2.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om