En 28-åring med somaliskt pass var den förste att åtalas i Norrköping efter de våldsamma attackerna mot polis och räddningstjänst under påskhelgen. Kort därefter ställdes ytterligare två män – båda med dubbla medborgarskap – inför skranket.
Samtliga tre väntar nu på rättens utslag, dom meddelas den 12 oktober.
Endast 28-åringen, som erkänt att han kastat sten mot polisen, riskerar utvisning från Sverige vid en fällande dom.
– De andra har dubbla medborgarskap och därmed har jag inte yrkat på utvisning, säger Thomas Ramstedt, som nyligen kunde avsluta rättegången mot de två männen som anklagas för att ha utsatt räddningstjänsten för massiv stenkastning.
Deltidsbrandmännen från Söderköping hade kallats till Navestad för att släcka bilbränder men fick backa då stora stenar haglade över deras fordon.
– Jag vill inte uttala mig om vad som kan ha utlöst det här våldet. Det hela är en väldigt speciell händelse, den här typen av våldsamheter har vi inte sett tidigare. Men jag vill som sagt inte spekulera i varför man attackerade den här gruppen.
Försvaret har ifrågasatt identifieringen av de åtalade männen. Inget överraskande drag, menar Ramstedt.
– Försvaret vill hitta svagheter men jag tänker att vi har en bra och blandad bevisning. Jag tycker den är tillräcklig.
En annan sak är att försvaret vill se brottsrubriceringen "våldsamt upplopp" i stället för som nu yrkade, hårdare rubriceringen "grovt sabotage mot blåljusverksamhet". För Ramstedt råder det inga tveksamheter kring att det är den allvarligare rubriceringen som gäller i de här fallen.
– Brotten överlappar varandra, "våldsamt upplopp" har funnits med länge till skillnad mot blåljussabotage. Här anser jag att det är tydligt att polisen och räddningstjänsten är måltavlan. Våldet är riktat mot dem och kan inte jämföras med exempelvis ett fotbollsupplopp där olika grupper kan stå mot varandra. I tidigare domar från andra städer som drabbades har också de åtalade dömts för blåljussabotage.
Åklagaren hänvisar till rättegångar i Örebro och Linköping där flera män dömts till långa fängelsestraff.
I Norrköping kommer med stor sannolikhet fler personer att ställas till svars, anklagade för brott under påskhelgen.
– Polisen fortsätter att identifiera personer, det kommer säkert nya åtal även om det kan dröja. De här brotten preskriberas inte på länge så det finns gott om tid, slutar Ramstedt.