Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Åkesson på rundresa

– Vi har förhoppningar om att kunna snyta en del av de socialdemokratiska väljarna, förklarar Jimmie Åkesson utan omsvep.
Större delen av tisdagen har SD:s partiledare tillbringat i Linköping. Men kvällen ägnas åt ett möte med partimedlemmar i Norrköping.

Jimmie Åkesson talar till partifolket, bakifrån fotograferad av Oscar Sjösten, som bland annat är  partiets politiskt sakkunnige i finans- och skattefrågor.

Jimmie Åkesson talar till partifolket, bakifrån fotograferad av Oscar Sjösten, som bland annat är partiets politiskt sakkunnige i finans- och skattefrågor.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2014-03-19 06:05

Mötet hålls i kommunhuset Rosen, i själva sessionssalen. Trots att det inte utanonserats har en skara demonstranter infunnit sig därutanför, med banderoller och talkörer.

Åkesson är sedan en månad ute på rundreas, med särskild inriktning på socialdemokratiskt styrda kommuner. Vi frågar, om han tror sig ha särskilt många väljare att hämta ur S-leden. Det visar sig då vara just vad han tror.

– Vi har haft stort stöd inom blue labour-gruppen, alltså arbetare med traditionella värderingar. En del av dem gick till moderaterna 2006, kanske också 2010. Men efter det har en del gått över till oss.

Även LO-kvinnorna

– Många har nog nu gått tillbaka till socialdemokraterna, och vår förhoppning är att kunna snyta en del av dem. Vi tror oss också om att kunna göra en inbrytning bland kvinnorna i LO-kollektivet. De är en outnyttjad resurs för vår del, säger Jimmie Åkesson.

Blue Labour är beteckningen på en strömning inom brittiska Labour, där det förespråkas en mer konservativ politik inom områden som invandringspolitik, kriminalpolitik och EU.

I riksdagsvalet 2006 fick Sverigedemokraterna 2,9 procent av rösterna, 2010 ökat till 5,7 procent vilket gav 20 mandat. Sedan dess har partiet i opinionsmätningarna stigit till 10-12 procent,och möjligen också etablerat sig som tredje största partiet.

– Vi vet faktiskt inte, var alla dessa nya kommer från. Det enda vi vet är att vi gjort inbrytningar i Stockholm, och att andelen kvinnor som stödjer oss har ökat från 25 procent till en tredjedel.

EU-valet viktigt

Inför partimedlemmarna förklarar han, att en röst på Löfvén i riksdagsvalet också är en röst på "ytterlighetspartierna" MP och V. Men inte minst är han ute för att uppmana anhängarna att propagera för partiet i EU-valet. Sverigedemokraterna vill omförhandla Sveriges EU-avtal och sedan ha folkomröstning om detta.

– Samarbete, ja. Men ingen federation, och inte överstatlighet.

"Två frågor hinner vi med", säger han efter avslutat anförande. En blir då om det politiska våldet.

– Det som är riktigt obehangligt är, när våldet eskalerar till slagsmål mellan yttersta vänstern och yttersta högern. Generellt är det däremot ganska få Sverigedemokrater, som råkat illa ut, svarade Jimmie Åkesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om