Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Åkerlind: Långtidscovid kan drabba unga människor

Långstidscovid kan drabba unga människor under 30 år, personer som inte behövt uppsöka sjukhus, men nu efter sin sjukdomsperiod kommer till sin vårdcentral med symtom som trötthet och koncentrationssvårigheter.

"Man kan få den här långvariga formen som är jättejobbig", säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland.

"Man kan få den här långvariga formen som är jättejobbig", säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Norrköping2021-04-28 13:00

Det här är något man ser i Sverige och Östergötland, enligt smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Först en lägesrapport: den mer smittsamma brittiska varianten av covid-19 är den som är absolut dominant i länet just nu. 

Antalet inneliggande patienter på sjukhus är många totalt, det varierar mellan 110 och 120 personer, enligt Åkerlind.

– Vi ligger ändå på en platå, det sjunker inte, men det går heller inte upp vilket vi är glada över. Majoriteten av dem är äldre, och äldre i dag börjar bli 80 och yngre, eftersom de allra äldsta är alla vaccinerade i princip. Tolkningen är att vaccinationen är effektiv, vi har inte den åldersgruppen längre sjuka inom vård- och omsorg. Vi ser enstaka yngre personer, i 30-plusåldern. Ofta har de någon form av riskfaktor i botten, säger Britt Åkerlind. 

Och det man ser är att personer i åldersgrupperna 20 plus, som varit sjuka men inte behövt sjukhusvård, kan drabbas av långstidscovid. De kommer till sin vårdcentral och säger att "jag är jättetrött fortfarande, jag orkar inte".

– Vi ser unga som inte har så allvarliga sjukdomar, de kommer alltså inte in till sjukhuset, men de kan få den här långvariga typen av covid-19. Även om du inte blir så akut sjuk är det ändå så att det är bra att undvika den här sjukdomen. Man ska inte rycka på axlarna och säga att jag är inte rädd för den, jag är ung och stark, för man kan få den här långvariga formen som är jättejobbig. Dessutom riskerar man att bidra till smittspridning.

Hur yttrar sig den långvariga formen?

– Trötthet, huvudvärk, hjärtklappning, svårt att koncentrera sig, man kan sova dåligt – det är den här typen av orkeslöshet. Och det kan vara ganska länge, säger Britt Åkerlind och talar om veckor.

Man kan få remiss till en rehabavdelning för covid 19-patienter, en sådan avdelning finns på Vrinnevisjukhuset.

För att sammanfatta: generellt i och med den brittiska varianten så ser man en sjukdomsökning i alla åldersgrupper, utom den allra äldsta, då de är vaccinerade.

– Och så ser vi yngre personer, men företrädesvis med riskfaktorer, och vi kan se dem i minoritet inom slutenvården, men det finns även yngre inom den här långtidscovidsjukdomen. Därför bör alla vara väldigt noggranna nu och försöka undvika smitta själva, och inte smitta andra, för vi ser att det kan drabba vem som helst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!