Åke är ingen hoppjerka
SKÄRBLACKAEfter 50 år på samma byggfirma är det dags för snickare Åke Olovsson att hänga upp hammaren.Kimstad skola har blivit fräschare och större. Dessutom jobbar man numera på ett nytt sätt.Seniorsurf ordnades det i går över hela landet, så också i Skärblacka, där handledare Ture Sundholm dock fick vänta förgäves.
Åke Olovsson har arbetat på samma byggfirma i 50 år. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Egentligen skulle jag redan gått i pension, men jag kör litet på övertid, säger Åke som just nu jobbar på en villa som ska få en övervåning.
Åkes pappa hade ett torp, där Åke hjälpte till att snickra och dona, så steget till att bli byggjobbare var inte långt. Och sitt första yrkesval blev han trogen.
- Det har rullat på, säger han.
<b>Slipper vintern</b>
Han är ovanlig på ett sätt, Åke. Han är en av få byggare som jobbar ända till 65.
- Det är många på jobbet som slutat innan de fyllt, säger han.
Anledningen är förstås att det är ett fysiskt krävande yrke. Många slits ut. Åke har dock klarat sig bra.
- Litet känns det förstås, det är ju tunga lyft till exempel.
Om han kommer att sakna jobbet har han inte direkt funderat över.
- Det finns alltid saker att styra med, och det ska bli skönt att slippa vintern.
<b>Fritt</b>
En fördel med byggjobbet är att det är fritt, tycker han. Man är inte fjättrad vid en maskin.
Åke, som bor i Skärblacka, har en sommarstuga i Vångatrakten, som han nu får mer tid för. Och så familjen.
- Jag har tre barnbarn, alltid hittar de väl på något.
Hur ska han då fira pensionsdagen? Han har inte planerat något, visar det sig.
- Nej, det blir nog inget särskilt med det, tror han.
<b>Nyrenoverad</b>
I ett och ett halvt år har Kimstad skola renoverats och byggts ut. Själva arbetet är avslutat och i går skedde besiktning av skolan. Sedan återstår att rätta till detaljer som upptäckts under besiktningen. När eleverna kommer tillbaka från höstlovet i början av november, är den tillfälliga baracken borta och alla klasser på plats i sina nygamla korridorer.
- Vi arbetar på ett nytt sätt från och med denna terminen och lokalerna är anpassade till detta, säger rektor Joakim Gode, som är glad över att personal kunnat ha stor inflytande på ombyggnaden.
<b>Alla åldrar</b>
På Kimstad skola är klasserna numera åldersintegrerade. Sex-åringar i förskolan till och med sjätteklassare ingår i ett arbetslag tillsammans med lärare och förskollärare. Varje arbetslag har sin speciella korridor, där de tidigare likadana, traditionella klassrummen fått ge plats för rum av varierande slag.
- Här finns både "vanliga" klassrum, soffrum och grupprum, förklarar Joakim Gode.
Skolan har byggts ut och blivit större, hiss har installerats och nya entréer har byggts, så att barnen har nära in till just sin korridor.
<b>Från garage till syslöjd</b>
- I korridorerna finns plats för bänkar och bord, så även här kan man sitta och läsa. Tidigare användes de bara till att hänga kläder i.
Det som var ett garage, har blivit en ljus och luftig textilslöjdsal. Marken utanför har sänkts, genom att jord schaktats bort och förvandlat en våning under jord till att ligga ovan jord.
- Det har blivit jättebra och vi är nöjda. Nu när har en så fin skola, är nästa önskemål att också fräscha upp skolgården, säger Joakim Gode.
<b>Klent surfintresse</b>
I går var det seniorsurfardagen över hela landet. Dagen ordnades för tredje året och syftet är att erbjuda äldre (55+) möjligheten att testa datorvärlden med handledning av andra i samma åldersgrupp. Dagen ordnas av föreningen Seniornet och äger rum på 600 på bibliotek över hela landet.
På Skärblacka bibliotek väntade Ture Sundholm från Norrköping Seniornet förgäves. Fram till klockan 16 hade ingen senior kommit för att få hjälp att surfa.
-Det är litet konstigt, kommenterar bibliotekschef Anita Pettersson, vi har affischerat mer än tidigare, och skrivit brev till PRO. De två föregående åren har folk kommit.
Kanske har de lärt sig så mycket i Skärblacka, att de klarar sig på egen hand?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!